Kertünk-Portánk

Lombhulláskor különösen figyeljünk a sünökre

Téli álomra készülnek, óvatosan bolygassuk az avart.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken.

Kempingezni ment Azuki, a világ legimádnivalóbb sünije
Élete egyik legjobb élményében részesült a japán süni.

Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg, írják közleményükben.

A legfontosabb tudnivalók a sünök védelmében

  • Első lépésben lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.
  • Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el.
  • A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra: az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül.
  • Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat – 2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általánossá válik az egész országban -, mert a lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért szó szerint megsülnek.
  • Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

Kiemelt kép: Pixabay/Markito

Máglyahalállal fenyegeti a sünöket az avarégetés
Állatkerti figyelemfelhívó kampány a sünökért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik