Kertünk-Portánk

A szavazatok szerint Flóráé lett ország legszebb, saját készítésű madáretetője

A számok szerint az újrahasznosított madáretető nyerte el a szavazók tetszését.

A novemberben meghirdetett „legszebb saját készítésű madáretető verseny” nagy örömünkre sok olvasónk érdeklődését felkeltette, és szép számmal érkeztek a kreatív alkotásokról készült fotók. Szívből gratulálunk mindenkinek és köszönjük a sok-sok fotót!

A szerkesztőségi zsűri a 10 db legszebbet bocsájtotta szavazásra és a legtöbb szavazatot a Gyenesdiásdon élő 5 éves Kránicz Flóra Kamilla és édesapja által készített madáretető kapta.

Nem csupán Flóra, de a szülők is boldogan fogadták a hírt. Az édesanyával Magai Krisztinával beszélgettünk.

Hatalmas az öröm, hiszen az a filozófia, amit évek óta tudatosan építünk a gyerekeink életében, most  ebben a versenyben is visszaköszönt. Mindennapjaink fontos része a környezet- és állatvédelem, ahol lehet, figyelünk, hogy ezen értékek kiemelt szerepet kapjanak. Évek óta szelektív gyűjtjük a szemetet, gyermekeink is ezt tanulják és ma már ez a természetes nálunk. Mint ahogyan az is, hogy amit lehet, azt hasznosítsuk újra. A Flóra által kiválasztott és édesapjával közösen készített madáretető alapötlete is ezen alapult.

Az előző években is készült etető?

Ha saját készítésű etetőnk nem is volt, mindig fontos volt számunkra a madarak téli etetése, itatása. Ebben a gyerekek is aktívan részt vettek és vesznek az idei szezonban is. Hetekkel ezelőtt például a  településen lévő Természet Házában készítettünk madárodút és megismerkedtünk a faggyúgolyó készítésével is.

Ezek a foglalkozások, vagyis a természetközeli szemléletformálás és a felelős állattartás alapelveinek megismerése a  gyerekek számára és jövőnk tekintetében is jelentősek.

Pontosan így van. Gyenesdiáson számtalan program és rendezvény van, ami a természet és az állatvilág szeretetére és ismeretére való nevelésről, és a felelős állattartás népszerűsítéséről szól. Az ismeretek megszerzése már kisgyermekkorban felkészíti acsemetéket az állattartással kapcsolatos problémákra, veszélyhelyzetek elhárítására és a felelős állattartás elveinek betartására. A „Zöld hetek” programjain például számtalan lehetőséggel, ismeretanyaggal, gyakorlati praktikákkal, kertészeti tanácsokkal ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok egyaránt.

Említette, hogy kertes házban élnek, konyhakertet művelnek évek óta. A gyerekeket sikerül bevonni a kertészkedés rejtelmeibe?

Azok a gyerekek, akik ilyen közegbe születnek, azok maguktól bevonódnak, hiszen nyáron napi rutin a kerti munka. Ma már azt is tudják, hogy nem mindig a páratlanul szép és szimmetriájában szabályos gyümölcs vagy zöldség az igazi. Ők már megtapasztalták, hogy a csúnya vagy szabálytalan gyümölcs sok esetben finomabb, mint a szebbik párja. Ami fontos, és ami számít, hogy ne érje permet.

Gratulálunk! Az 5 éves Flóra méltán lehet büszke, hiszen bár a madáretető készítésében édesapja is segített, de az elképzelés, a szívecskékkel díszített etető valódi kincsestára lesz a madaraknak.

Kapcsolódó
Környezetbarát karácsonyod lesz, ha ezt a nyolc dolgot magad készíted
Ha eddig nem költöttél rájuk, már ne is vedd fel ezeket a karácsonyi bevásárlólistádra.
Olvasói sztorik