Kertünk-Portánk

Balatonendréden mindent megtudhatnak a vályogról a jövő mesterei

facebook/gáspár jános
facebook/gáspár jános
Egyre nagyobb az érdeklődés az ősi mesterség kulisszatitkai iránt.

Gáspár János, vályogfal-építő mester több mint 10 éve szervez vályogépítő táborokat, bemutatókat, melyeken a résztvevőknek igyekszik átadni a több évtized alatt megszerzett tudását.

Kapcsolódó
Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.

Az ősi mesterséget űző szakember új építésű vályogházai és vályogház felújításai országszerte ismertek. Ezek közül a Sokszínű vidék is bemutatott már néhányat, 2021-ben pedig beszámoltunk a Balatonendréden rendezett vályogépítő táboráról is.

facebook/gáspár jános

Gáspár János idén több turnust is szervez, tekintettel arra, hogy egyre többen érdeklődnek a vályogépítészet rejtelmei iránt.

A táborokban vályogvakolatot készítünk, udvari kemencét szoktunk építeni. A résztvevők megismerhetik a vakolatdísz kenderköteles technikával való készítését, és bemutatom a rakott sárfal készítését is, amit már egyedül csak én csinálok az országban

– mondta érdeklődésünkre a mester.

facebook/gáspár jános

Ha a vírushelyzet engedi, az idei első táborra május második felében kerül sor Balatonendréden. A pontos időpont és a részletek még nem ismertek, érdeklődni a Vályogfal Facebook oldalon üzenetben, illetve a 06-20-200-7426-os telefonszámon lehet.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik