Grosz Tamás, az országosan ismert nagykörűi hobbikertész növényei közül legutóbb a bazsalikomot mutattuk be, melyről kiderült, hogy légyűzésre is kiváló. A szakember ezúttal kertje egyik büszkeségét, a vadcitromot mutatja be.
Vadcitrom
Nevével ellentétben nem igazi citrusféle, csak annak közeli rokona. A rutafélék családjához tartozik, és Kína északi részéről, illetve Koreából származtatják.
A lombhullató, 2-3 méterre növő cserje igazi különlegesség a kertben.
Ötszirmú fehér virágai április közepén – még mielőtt a levél kifejlődött volna – kezdik bontani illatos, szép szirmaikat. Levele sötétzöld, összetett, 3 levélből áll össze.
Hosszantartó virágzás után novemberre érik be a 4-5 centi nagyságú, gömb alakú narancssárga színű gyümölcs, amelynek a fehér héjon kívül minden része ehető.
Levelei megfőzve ehetőek, kellemes ízűek, bár használatra inkább korai zsenge levelei javasoltak.
C-vitaminban nagyon gazdag, érdekes aromájú ital készíthető belőle. Halak, teák ízesítésére pompás, kitűnő lekvár, illetve zselé is főzhető belőle.
A frissen szedett gyümölcs nem sok levet ad. Néhány hétre tegyük el, és akkor valamivel több lé nyerhető belőle.
Irodalma szerint kitűnő nemesítésre való alany. Ha magját kiszáradás előtt ültetjük, szinte mind kikel és jól nevelhető. Kezdetben rendkívül lassú növekedésű. Érdemes sövénynek ültetni, mert szívós ágai és 5 centis tüskéi megállásra késztetnek minden betolakodót.
Ültetni kétéves korában lehet szabadföldbe, napfényes jó vízelvezetésű talajba. 8 éves korára fordul termőre. Rövid életű, 20-25 éves korábban tönkre megy.
Metszeni jól lehet.
Örömmel szoktam mondani, hogy bár nem teljesen igazi citrom, de citrom, és a miénk. Szépen sárgul, és a méregzöld lombok közül büszkén kandikál ki a több mint 10 éve a szabadban kiültetett élő növény.