Kertünk-Portánk

Betett az időjárás a szamócának, később kezdődik a szezon

Pixabay.com
Pixabay.com
A Szedd magad! akciók időpontjáról egyelőre csak találgatni lehet.

Tavaly május végétől indult a magyar szamóca szezonja, az idén várhatóan két hét csúszással kell számolni. Az őstermelők nagy százaléka állítja: a szeszélyes időjárás, az utóbbi időszak kevés napsütése és a hűvös napok az okai annak, hogy az idei szezon június végéig is elhúzódhat. Így annak, aki a szabadföldön termesztett gyümölcsből fogyasztana, kicsit még várnia kell. Addig marad a boltban kapható import, de a piacon is lehet belőle vásárolni, írja a kemma.hu.

Az idei szamócaszezon alakulásáról jelenleg kevés a pontos információnk. Pillanatnyilag a szabadföldi termés nagyrészt csak most virágzik, ezért az előző évekhez képest később indul az érés

– fogalmazott a lapnak Tóth Péter őstermelő.

Kapcsolódó
Megérkezett: négyezer forintért is kelendő a magyar szamóca
Az első termésnek még nincs igazi, telt íze, de ahogy telnek a napok, úgy lesz egyre zamatosabb.

Természetesen nem csak import szamócát lehet kapni. Magyar is található a kínálatban, hiszen a fóliasátor alatt termesztett fajta már kapható a piacokon. Arról, hogy mikor kezdődnek a Szedd magad! akciók, egyelőre csak találgatni lehet.

A tavalyi nyitáshoz képest jó, ha csak két hetet késnek. A gyümölcs ára is kérdéses, több tényezőtől, elsősorban az időjárástól függ.

A tavalyinál mindenesetre jóval magasabb árra kell számítani. Az elmúlt évben például átlagosan 1600 forint körül kínáltak egy kilogramm szamócát, a termelők szerint most reálisan 2000-ről lehetne indulni.

A fóliasátorban termett szamócát 3000 forint környékén tudják eladni, a nagy áruházláncokban az importált gyümölcs 1200 forint körül kapható kilónként, de vannak üzletek, ahol 800 forint az akciós ár.

Kapcsolódó
Szamócás álom, a tavasz megunhatatlan szuperédessége
Villámgyorsan elkészíthető desszert, amit az egész család imádni fog.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik