Kertünk-Portánk

Tényleg kidurrannóban az ingatlanlufi?

pixabay/keresi72
pixabay/keresi72
Az ingatlan keresési kedv esése különböző mértékben tapasztalható az országon belül.

Az utóbbi két hétben nagyon érdekes változások történtek az ingatlanok iránti keresletben, különösen, ha összevetjük az adatokat a tavalyi évvel – hívja fel a figyelmet megveszlak.hu. Az utóbbi másfél év nagyon izgalmasan alakult, csúcsok dőltek meg pozitív és negatív irányban is. Az ingatlanok iránti kereslet leginkább egy hullámvasútra hasonlít.

Mi lehet vajon az oka az utóbbi két hét változásainak?

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is a Google keresője a legnépszerűbb (a részesedése 93%). Az ingatlant keresők jelentős része érkezik a hirdetési portálokra a keresőből. A Google bőséges statisztikákat bocsájt a szakemberek rendelkezésére. Az adatok elemzéséből nagyon sok érdekességet lehet kiszűrni.

Pixabay/Bencs János

Ingatlan keresési kedv a korlátozások árnyékában

A 2020 tavaszán életbe léptetett kijárási korlátozás és a bizonytalanság a március és április hónapokra alaposan rányomta a bélyegét.

Ebben az időszakban beállt a földbe az ingatlanok iránti kereslet, ami csak május közepére állt helyre. Július hónapban ehhez képest csúcsra ugrott az ingatlan keresők száma, aminek többek közt az is lehetett az oka, hogy a korlátozások miatt elmaradt ingatlan vásárlásokat sokan szerették volna pótolni mielőbb. Júliustól az év végéig a szokásos folyamatos csökkenés látszott a trendben, ami minden évben így szokott történni.

Ingatlanok iránti kereslet berobbanása 2021 év elején

Minden év elején meg szokott ugrani az ingatlan kereslet az év végéhez képest, de idén a tavalyi év elejéhez képest is kiugróan megnőtt az érdeklődés. A 2020 január-februári 80-85%-hoz képest idén január-februárban 96-100% volt az ingatlan kereslet.

Ebben valószínűleg komoly szerepe volt a 2020-ban bejelentett, majd idéntől bevezetett otthonfelújítási támogatásnak is.

Ennek a másik oka vélhetőleg az lehet, hogy 2021 januárjától a kormány kibővítette azoknak a településeknek a listáját, ahol a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vehető ingatlan vásárlásra és/vagy felújításra. Közel 200-zal nőtt a települések száma, ahol igénybe vehető a Falusi CSOK.

Júniusban tényleg kidurrant az ingatlanlufi?

Idén májusban az előző évekhez képest sokkal többen kerestek ingatlant. Ez növeli a kontrasztot júniushoz képest, amikor hatalmas zuhanás történt az ingatlan keresletben.

A tavalyi évben június első heteiben 82-86%-os volt a keresési kedv, ehhez képest idén ugyanebben az időszakban 62-64%, ami hatalmas különbség. Ilyen alacsony keresési kedv csak 2020 október utolsó hetében és november első hetében volt.

Ingatlan keresési kedv különbségei megyénként 2021 júniusában

Az ingatlan keresési kedv zuhanása különböző mértékben tapasztalható az országon belül. A statisztikában megyei bontásban is meg lehet nézni az adatokat. Az adatok javát természetesen a megyeszékhelyek adatai adják.

2021 június első 3 hetében Veszprém megyében a csúcson volt az ingatlanok iránti kereslet, míg a leggyengébb érdeklődést az ingatlanok iránt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tapasztalhatták az ingatlanpiac szereplői.

A tavaly júniusi átlaghoz közelítő értéket produkált Csongrád-Csanád megye (79%), Fejér megye (75%) és Bács-Kiskun megye (72%).

A középmezőny felső felébe Pest megye (66%), Vas megye (64%), Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megye (63%) és Győr-Moson-Sopron megye (59%) található. Ezekben a megyékben még nem volt olyan drasztikus az ingatlanok iránti kereslet visszaesése.

Míg Zala megyében 55%-os értéket láthatunk, Baranya megyében és Budapesten már csak 53%-on áll a mutató. Budapesten az ingatlant hirdetők már elég jelentős visszaesést tapasztalhattak a keresletben.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében (51%) holtverseny alakult ki. Míg Heves megyében kereken 50%, addig Somogy megyében már csak 49%-on áll a mutató. Ezekben a megyékben már elég drasztikus az ingatlanok iránti kereslet visszaesése.

A sereghajtók között van Hajdú-Bihar megye (45%), Nógrád megye (40%) és Békés megye (38%). Ezekben a megyékben szinte alig kerestek ingatlanokat június első három hetében a Google keresőjében.

A statisztikákról

A statisztikai adatok a Google keresési statisztikái alapján készültek, nem egyetlen ingatlan hirdetési portál adatai alapján, így nagy valószínűséggel a lehető legpontosabban mutatják az ingatlanok iránti keresletet.

Kapcsolódó
Minden évszakban megújul ez a gyönyörű dunántúli otthon
Olyan színeket és stílust választottak, amit évek múlva is szeretni fognak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik