pixabay
Kertünk-Portánk

Ivóvízkorlátozást rendelt el több szolgáltató a kánikulában

Azt kérik, hogy a kánikula idején mellőzzük a locsolást és a gépjárművek mosását.

Az elmúlt napokban a kánikula miatt az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett a napi átlagigényhez képest – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség hétfőn az MTI-vel a szolgáltatóktól kapott adatok alapján.

A nagy kánikula és a hetek óta tartó száraz idő miatt Magyarországon egyre több szolgáltató arra kényszerült, hogy ivóvízhasználati korlátozást rendeljen el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználók nem tudnak vizet fogyasztani, hanem azt kérik, hogy mellőzzék a locsolást, a gépjárművek mosását

– írták a közleményben.

Kapcsolódó
Régi idők üde színfoltjai a szódások
A szódát a szegények üdítőjeként is emlegették.

Hozzátették, hogy ennek oka nem az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben ivóvíz, hanem az, hogy az utóbbi években, évtizedekben nem történt bővítés az ivóvízhálózatokon, azonban a lakosság száma nagyon sok helyen megnövekedett, így több vizet fogyasztanak, főleg a  meleg nyári időszakban. Emellett a víziközmű rendszerek állapota, az elmaradt pótlások hiánya is hozzájárul  a többletfogyasztással járó nyomáskülönbségek jelentkezéséhez.

Lokális jelleggel voltak hálózati problémák, valamint érkeztek a szolgálatással kapcsolatban hibabejelentések, ezek azonban helyi jellegű hálózatot érintő meghibásodások és fennakadások voltak, és mindenhol sikerült orvosolni a problémákat – tájékoztatattak.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz  megfelel az európai uniós előírásoknak, jogszabályoknak, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, biztonsággal fogyasztható.

Kiemelték, Magyarország vízkészletét tekintve kiemelten jó helyzetben van, és azt kérik a lakosságtól, felhasználóktól, hogy a kiemelkedően meleg kánikulai időszakban legyenek figyelemmel a helyi víziközmű szolgáltatók kéréseire.

Kapcsolódó
Naponta 10 liter ivóvizet állít elő a levegőből egy diáklány
A találmány sok száz millió ember számára biztosíthat tiszta ivóvizet Afrikában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik