Kertünk-Portánk

9 érdekesség az ember legjobb barátjáról

Unsplash.com
Unsplash.com
A kutya a legjobb barát, az árnyék, a társ.

Nincsen még egy olyan állatfaj, amivel az embernek olyan szoros lenne a kapcsolata, mint amilyen a kutyával. Talán nem is csoda, hiszen a farkas volt az első állat, amit az ember háziasított. Napjainkban kijelenthetjük, hogy a kutya már családtag. A legjobb barát, az árnyék, a társ.

De vajon mindent tudunk róla?

A Bestlife.com segítségével összegyűjtöttünk 9 nem annyira közismert, ám annál érdekesebb tényt négylábú kedvencünkről.

Unsplash.com

A kutyák a legjobban akkor szeretnek, ha a szemünkbe néznek

A tudománynak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a kutyák is éreznek szeretetet. Kutatások szerint az oxitocin – a szeretet és kötődés hormonjának szintje – különösen akkor emelkedik a kutyák esetében, amikor a gazdájuk szemébe néznek. Ilyenkor a legboldogabbak.

A kutyák a mancsukban lévő mirigyekkel jelzik területüket

Bár azt hinnénk, a kutyák valójában nem próbálják esetlenül eltemetni a kakikat, amikor dolguk végeztével a földet kaparják. Ilyenkor területjelölő szertartást hajtanak végre. A mancsukon lévő mirigyekkel szétterítik az illatukat, és tudatják más kutyákkal, hogy a közelükben vannak.

A felemelt láb az erőfölény jele

A kutyák vizelete olyan markereket tartalmaz, amik tájékoztatják a többi kutyát a jelenlétről, társadalmi helyzetről és szexuális elérhetőségről. A kutyák a lehető legmagasabban emelik a lábukat, hogy jobban “terjesszék az  üzenetüket”.

Egy 2018-as tanulmány szerint a kisebb kutyák megpróbálják még magasabbra emelni a lábukat , hogy nagyobbnak tűnjenek más kutyák számára, akik esetleg ott vannak.

Unsplash.com

A kutyák is álmodnak, sőt álmodoznak

Legtöbben tudjuk, hogy egy kutya álmodik, ha álmában rángatja a lábát vagy ugat. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy a kisebb termetű kutyáknak több álma van, mint a nagy kutyáknak.

Kutatások alapján a tudósok azt is feltételezik, hogy a kutyák nem csak álmodnak, de álmodoznak is. Képesek a napjukból visszajátszani pillanatokat, hasonlóan, mint mi.

Ők soha nem bűntudatosak

Úgy tűnik? Pedig nem! Amikor a kutyád elfordítja a szemét, és alázatos testtartást vesz fel, miután elkapod, hogy olyat rág, amit nem kellene, az nem a bűntudat jele. A viselkedés, amit mi tulajdonosok a kutya bűntudatának gondolunk mindössze egy reakció, amit mindig a szidáshoz társítanak. A kutyák nem érzik a tettüket véteknek.

Olyan okos, mint egy kétéves gyerek

Még 2009-ben pszichológusok felfedezték, hogy a kutyák ugyanannyi szót és parancsot képesek megtanulni, mint egy kétéves gyermek. Az átlagos kutya körülbelül 165 szót képes megérteni, míg az okosabbak 250-et is.

Unsplash.com

Nem teljesen színvakok

A kutyák nem látják ugyanazokat a színeket, mint mi, de nem színvakok. Két színérzékelő receptoruk van, míg az embereknek három. Ha kutyája szemével látnánk a világot, mindent a kék és a sárga árnyalataiban és kombinációiban látnánk.

Nem szeretik az ölelést

A kutyák stresszesek és boldogtalanok lehetnek, ha átölelik őket, mert számukra a rájuk vetett végtag a dominancia jele. Úgy mutatják ki, hogy idegesek, hogy megnyalják az ajkukat, elfordítják a tekintetüket, vagy leáll a fülük. Ha a szeretetünket akarjuk kifejezni, legjobb, ha cirógatunk.

A kutyák irigyek

Akinek egynél több kutyája van, észrevehette, hogy a kutyák mindig zavartan viselkednek, ha valamelyik kitüntetett figyelmet, esetleg finom falatot kap. Ilyenkor egyértelműen stresszesek, ami azt jelzi, hogy képesek féltékenykedni.

Unsplash.com
Kapcsolódó
8 ok, amiért hálásak lehetünk kedvenc kutyáinknak
A kutya az ember egyik legjobb barátja és nem véletlenül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik