Kertünk-Portánk

Több ezer méhet égetnek el Hódmezővásárhelyen

pixabay
pixabay
Egy súlyos betegség terjedését Magyarországon a teljes érintett méhcsalád elégetésével állítják meg.

A fiasítás súlyos betegsége támadott meg egy vásárhelyi méhészetet, ezért részleges zárlatot rendeltek el szeptember 24-től a városban, írta a Délmagyar.

Kapcsolódó
Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.

A házi méhek fészkének viaszsejtjeiben fejlődik a méhek fiasítása, amely a peték, lárvák, bábok közös neve. A mézelő méhek nyúlós költésrothadása egy olyan súlyos megbetegedés, amely éppen a fiasítást támadja meg.

A költésrothadás lényegében bárhol, bármikor megjelenhet, főként a legyengült családokat veszélyezteti. A beteg sejtek tisztításakor a baktérium spórái megfertőzik az egész kolóniát. Később úgynevezett rablással terjed a betegség, amit a legyengült családokat kifosztó méhek hurcolnak el, így ők maguk a következő áldozatok.

A betegség terjedését Magyarországon egyelőre a teljes érintett család elégetésével állítják meg. Ha a teljes állomány ötven százalékánál felismerik a betegség jeleit, az egészet el kell pusztítani. Az érintett méhészetet államilag kártalanítják, az összeg körülbelül fedezi az elpusztított méhek árát

– nyilatkozta a portálnak Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész.

A fertőzés miatt szeptember 24-étől részleges községi zárlatot rendeltek el a városban, a Hódmezővásárhely helyrajzi szám 5899 járványgóctól számított öt kilométeres sugarú területen.

A zárolt körzet méhcsaládjait hatvan nap elteltével vizsgálják újra, ami most november végén lenne esedékes, így ilyenkor tavaszig tart a korlátozás. Ebben az időszakban a zárlat alá vont méhészetből semmiféle méhészeti termék nem értékesíthető.

Egy méhcsaládban a dolgozó méhek vannak a legtöbben. Méhészeti szezonban átlagosan 40 ezer dolgozó él egy családban. Rajzás idején 60-70 ezren is lehetnek, viszont télen ez a szám 10 ezerre is csökkenhet, így Hódmezővásárhelyen minden bizonnyal több ezer méhet égetnek el.

Kapcsolódó
Méhek napja: óvjuk őket, mert nélkülük nincs élet
A méhek eltűnése már elkezdődött, de a jövőjük a mi kezünkben van, a folyamat még megállítható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik