Kertünk-Portánk

Termesszék velem: szecsuáni bors, az ízletes csirke lelke

Bár borsnak nevezik, nem tartozik a borsok családjába.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időőről-időre megosztja olvasóinkkal kertjének ékességeit. Ezúttal olyan különlegességgel ismertet meg, mely könnyen termeszthető, és a szecsuani csirke kihagyhatatlan fűszere.

Szecsuani bors

Lombhullató cserje, vagy kisebb fa, 2×2 méter terjedelmű. Bár borsnak nevezik, nem tartozik a borsok családjába, csak a bogyók emlékeztetnek valamelyest a borsra.

Átellenes állású, szárnyalt levelei mutatósak, illatosak, ehetőek. A levélalapok tüskések. Egylaki növény, egyivarú virágokkal. Jelentéktelen, sárga virágai május-június hónapokban nyílnak. Ragyogó vörös és illatos bogyói őszre bíborszínűvé érnek.

Termést a 2-3 éves növény hoz. Egészben, vagy őrölt formában használjuk a mámoros illatú magköpenyt, meely az ázsiai fűszerkeverékek alkotórésze. Az íze valóban friss borsos, a citrom és a menta íz keveredve.

Szaporítani magról lehet, de csak úgy, ha közvetlenül a beérés után leszedve cserépbe ültetve kint hagyjuk az első évben télen, mert tartós fagyhatásra van szüksége.

A következő évben már nem hagyhatjuk kint, mert elfagy. Télen világos, 5-10 fok körüli hőmérsékleten ajánlott tartani.

Gyógyhatása

Szélhajtó, görcsoldó, emésztést segítő, vértisztító hatású. Elpusztítja a parazitákat, valamint a fogfájást rövid időre megszünteti.

Konyhai felhasználása

A szecsuani bors citrusos és tüzes, elengedhetetlen számos keleti fogásban, de a borsnak nevezett fűszer kevésbé autentikus ételekben is megállja a helyét.

Csípősségéhez üdítő citrusosság társul, s ez az egyedi íz kombináció teszi olyan ellenállhatatlanná.  A levelét is lehet fűszerezéshez használni. A levélőrleménnyel tésztaételeket és leveseket ízesítenek, a friss leveleket főleg zöldségekhez használják fel.

A szecsuáni bors a japán asztali fűszernek, a shichimi fűszerkeveréknek is fontos összetevője.

A chilivel elkevert szecsuáni borsot kevés olajban kicsit átpirítva érdemes készíteni, vigyázva, hogy ne égjen meg, majd a készülő ételhez – leveshez, pörkölthöz – adjuk, illetve pácalapként használjuk fel. Nagyon kevés kell belőle, mert nagyon intenzív ízű. Tésztaételekhez is nagyon jól illik.

A magot meg kell pirítani, fényes fekete magját kidobjuk, a magköpenyeget megtartjuk. Sóval is lehet sütni, majd az egészet mozsárban áttörni..

Akkor őrzi meg legtovább az ízét, ha megfelelően tároljuk, azaz jól záródó edényben, napfénytől védett, hűvös helyen tartjuk.

Szecsuani csirke recept

Hozzávalók

50 dkg csirkemell, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, ½ kis fej káposzta, 0,5 dl olaj, 1-2 szárított chili paprika, 1 kávéskanál őrölt szecsuani bors héja, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 0,4 dl szójaszósz, 1 szál sárgarépa, 1 kis konzervnyi zöldborsó, 1 teáskanál borecet.

Elkészítése

  • A csirkét kis falatokra vágom. A chilit vékonyan felkarikázom, a magokat kiszedem. A konzervet lecsöpögtetem, a répát meghámozom, és hámozóval vékony csíkokra vágom.
  • A káposztát is vékonyra metélem. A hagymákat megpucolom, félbevágom, majd vékony karikákra metélem. A fokhagymagerezdeket is vékony karikára vágom.
  • Az olajat felhevítem wokban, majd ráteszem a hagymát, és közepes lángon dinsztelem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a fokhagymát, majd a szecsuani borsot és a gyömbért. Óvatosan, nehogy megégjen a fűszer, kicsit hagyom pirulni.
  • Ezután a csirkefalatokat is a wokba teszem, s néhány percnyi rázva, keverve sütés után a káposzta- és répacsíkokat is az ételhez adom. Addig főzöm, amíg a zöldségek össze nem esnek, majd ekkor hozzáadom a chilit, az ecetet és a szójaszószt, majd hozzáadom a lecsöpögtetett borsót. Átkeverem, és rizzsel tálalom.

Narancsos zeller szecsuani borssal recept

Hozzávalók

6 szál zellerszár, 3 nagyobb narancs, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál rizsecet, csipetnyi só, 1 kávéskanál szecsuáni bors.

Elkészítése

  • A zellereket és a narancsokat megmosom.
  • A zellerszárak külső oldalát hámozóval lehúzom, majd a szárakat ferdén – nagyjából egy centis darabokra – felvágom.
  • A narancsok héját úgy vágom le, hogy egészen a húsig lejöjjön.
  • Ezután a narancsot egy mélyebb tál fölött elkezdem kifilézni, azaz a hártyák közül a gyümölcshúst kimetszem. A megmaradt narancsból kifacsarom a levet, majd a következő narancsot is kifilézem.
  • Miután végeztem a narancsokkal, a filéket összekeverem a zellerszárral, kis olívaolajat öntök hozzá, egy cseppnyi jó minőségű rizsecettel teszem még pikánsabbá, és tálaláskor tört szecsuáni borsot hintek rá.

A szecsuáni bors termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Termesszék velem: azték édes növény
Közép-Amerikában őshonos, mely hazánkban is jól érzi magát.
b

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik