Termesszék velem: batáta, ami kiváló saláta

Trópusi országokban magas vérnyomásos betegség kezelésére is használják.
Kapcsolódó cikkek

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időről-időre jelentkezik az általa is termesztett növényekkel kapcsolatos tanácsaival, szaporításuk, nevelésük fortélyaival. Ezúttal az édesburgonyát, népies nevén a batátát mutatja be.

Kapcsolódó
Termesszék velem: orvosi pemetefű
A pemetefüvet évezredeken keresztül, mint kiváló köhögéscsillapítót tartották számon.

A batáta a szulákfélék családjába tartozik, közeli rokona a jól ismert Hajnalkának. Jellemzően egyévesként termesztik – bár évelő –, nagyon melegigényes növény. Több fajtája létezik, ezek a gumók színeiben vagy a levelük alakjában különböznek.

A 25-30 centiméter hosszúságúra is megnövő termés gyakran az egy kilós súlyt is eléri. Virágja tölcséres.

Szaporítása viszonylag könnyű, problémamentes.

Március közepén, hosszú balkonládába ültethetünk egy jókora batátát, úgy, hogy körbe jó 5-8 centiméter föld takarja.

Fontos tudni, hogy csak sötétben csirázik, és meghálálja, ha alulról meleget kap: egy őrlángon fűtő gázkonvektor tökéletes megoldás.

Május közepéig biztosan kicsírázik, ekkor homokos talajba ültessük bakhátszerűen.

A palánták gyorsan növekednek, a növények hajtásai minden esetben nyugatról keletre fejlődnek, még akkor is, amikor árnyékos területre érnek.

grosz tamás

A könnyen melegedő homokos talajt meghálálják, árnyékban viszont nem fejlődnek. Ne öntözzük túl, mert könnyen megrepedhet.

Kiszedésekor a mélyen lenyúló gumói könnyen elpattannak. Sokszor a fő ágtól 30-40 centire is találhatunk méretes gumókat. Ha kiszedtük a földből, ne mossuk meg, elég, ha a nagyja földet leszedjük róla.

Ezt követően 30 fokos helységben 4-5 napig kell pihentetni, hogy a felszedéskor esetleg gumók, illetve a héj parásodása meginduljon. A legegyszerűbb kazánház felső részén, vagy parapet konvektor tetejére rátenni.

Később 18-20 fokon kell tárolni. A legjobb hely egyébként egy félhomályos helység, ugyanis sötétben és világosban is kihajt.

Sokféleképpen használható, a zöldje is ehető. Trópusi országokban magas vérnyomásos betegség kezelésére is használják.

grosz tamás

Batáta saláta recept

Az édesburgonya termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Minden, amit a batátáról tudni kell
Igazi kincs: magas a tápanyagtartalma és vitaminokban is gazdag.