Kertünk-Portánk

Három sziklakerti növény, ami tavasszal borítja színbe a kertet

Fehérben, rózsaszínben, kékeslilában tündökölhet a kert.

A hosszú kopár tél után mindenki alig várja, hogy a kertje virágba boruljon. Elsőként a hagymások örvendeztetnek meg színeikkel minket, de aztán szépen sorban a többi virág is szírmot bont. A sziklakertek kopárságát is meg lehet törni már tavasszal, csodás talajtakaró növényekkel igazi látványosságot varázsolhatunk a kertünkbe.

Kapcsolódó
Ne dobd ki a régi teknőt, csinálj benne sziklakertet
Két korhadt farönk is helyet kapott a növények között.

Íme három sziklakerti növény, ami már tavasszal pompázik.

Japán harangláb

unsplash.com

A japán harangláb (Aquilegia flabellata), Japán hegyvidéki területeiről származik. Bokros növekedésű évelő növény, ami nem nő magasra, mindössze 20-30 centiméterig, így kisebb, mint a nálunk legjobban ismert közönséges harangláb. Jól mutat sziklakertekben, de a balkonládák éke is lehet.

A japán haranglábnak kékeszöld, legyező alakú levelei vannak, ezek fölött található a növény méretéhez képest meglepően nagy virága, ami április közepétől pompázik kékeslila, rózsaszín vagy fehér színben.

wikimedia commons

Mivel a virág a tűző napot nem szereti, érdemes félárnyékba ültetni. Talajok közül az a megfelelő, ami jól átereszti a vizet, vízigénye átlagos, a nedves talajban gyönyörűen fejlődik. Érdemes rendszeresen, de mérsékelten öntözni.

Mohalevelű kőtörőfű

A kőtörőfű vagy más néven kőrontófű az északi féltekén, azaz Észak-Amerikában és Eurázsiában, a hidegebb mérsékelt övben, a sarkvidéken, illetve a magashegységekben él.

wikimedia commons

Ebbe a családba tartozik a mohalevelű kőtörőfű is. Ez az alacsonyra, mindössze 10-15 centiméteres magasságig növő évelő a félárnyékos sziklakertek remek díszítője lehet, de igazán jól mutat balkonládákban is.

A kőtörőfű tavasszal gyönyörű virágözönnel örvendeztet meg minket. Virága sötétbordó, olykor rózsaszín színű vagy fehér.

Szereti a jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajt és a rendszeres, de mérsékelt öntözést.

Macedón ikravirág

wikimedia commons

A macedón ikravirág (Arabis ferdinandi-coburgii) szintén nem nő magasra. Évelő növény, melynek zöldek vagy tarkák a levelei és apró fehér virágok díszítik már a tavasz második felétől. A telepes növény képes igazi szőnyeget alkotni, hiszen meglehetősen buja növekedésű. Ez a buja, gazdag virágtakaró legjobban sziklakertekben mutat, de évelőágyakba is ültethető.

A növény az árnyékos, félárnyékos helyeket szereti a legjobban, tűző napra soha ne tegyük. Kissé meszes talajban érzi legjobban magát.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik