Kertünk-Portánk

14 nap alatt építenek fel egy társasházat Pécsen

a társasház látványterve
a társasház látványterve
Az épületnek három lakószintje és közösségi szintje van.

A legkorszerűbb technikákat felvonultató építészeti világversenyen, a Solar Decathlonon idén pécsi építészek képviselik Magyarországot. A megmérettetésre 14 nap alatt építenek fel egy mintaházat, melyet a németországi Wuppertalban sorra kerülő megmérettetésen ismerhet meg a szakma és a közönség, írta a Pécs Aktuál.

Kapcsolódó
Egyetemisták receptje: így lehet korszerűsíteni a sátortetős családi házakat
Igény lenne rá: az országban legalább egymillió ilyen családi ház áll ma is.

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti-innovációs versenye, melyre energiahatékony házakkal lehet nevezni. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói idén a fiataloknak álmodtak olyan megfizethető, fenntartható és karbonsemleges társasházat, ahol egy nagy közösségként, környezetpozitív térben élhetnek

Versenyprojektünk a Lungs of the City, ami a Város tüdeje nevet viseli. A mintaprojekttel egy olyan városi tömbfejlesztést fogalmaztunk meg, ami a belváros és a Zsolnay Negyed közé ékelődne

– mondta a portálnak Kondor Tamás, a pécsi csapat egyik vezetője.

Kapcsolódó
Nemzetközi díjakat nyert a Kádár-kockából lett mintaház
Világviszonylatban is elismerték az egyetemisták által fejlesztett ökoházat.

Az épületnek három lakószintje és közösségi szintje van. Minden lakószinten 3 darab 38-42 négyzetméteres lakás kap helyet, ami könnyen átalakítható, ha bővül a család. A közösségi szintek egyike a munka, míg másik szintje a belső együttműködés tereit hordozza magában. A másik közösségi tér a kreatív műhely (co-working tér), ahol azok a lakók tudnak egymást segítő munkát végezni, akik vállalkozóként akarják tudásukat kamatoztatni.

Mindezt fel is építik 14 nap alatt, a munkát áprilisban kezdik az egyetem műszaki karának kampuszán.

A ház szerkezete 90 százalékban fa, vályogrost, szigetelése pedig papír alapú.

Solar Decatlon projekt

A Solar Decatlon projekt a PTE Zöld Egyetem programjának része.

 

A kreatív csapat tagjai a PTE hallgatói, kutatói, oktatói, munkatársai, a társult ipari szereplők és támogatók, aktív civil közösségek.

 

Az egyetemi projekthez eddig mintegy 60 kis- és középvállalkozás csatlakozott.

A Solar Decathlon egyik alapfeladata, hogy a hallgatói csapatok által tervezett épületeket a verseny helyszínén – idén Wuppertalban – 14 nap alatt fel kell építeni. Ez óriási kihívás, hiszen nulláról a teljesen automatizált működésig kell eljutni. Szinte lehetetlen, de 2019-ben már sikerült nekik.

Az előkészítést április második felében a műszaki kar kampuszán kezdik, majd kamionra rakják a szétbontott épületet és irány a németországi verseny. Három évig ott lesz egy fenntarthatósági kiállítás bemutatótereként, majd hazahozzák a kampuszra és hallgatói klub lesz belőle.

A Pécsi Tudományegyetemet ezzel a komplex tervvel több mint 40 nemzetközi pályázóból választották ki és egyedüli magyarként jutottak be a legjobb 18 közé. A verseny május 17-én kezdődik Wuppertalban.

Kapcsolódó
Ilyen jurtából jelenleg egy van a világon
A tradicionális, honfoglalás kori magyarok jurtájának modern változata ez.
Olvasói sztorik