Fotó: Orbán Péter
Kertünk-Portánk

Csodaszép lett az újjászületett balatoni présház

Egy háznak története van. Egy présháznak is. Hogy miként lehet régi hangulatot megőrizve, kreatív ötletekkel újat álmodni és tökéletesen megvalósítani, azt Bodi Eszter munkája bizonyítja.

Balaton-felvidék szinte minden településén fellelhető pincék és présházak sajátos viszonyt teremtenek a természeti környezettel. A hegyekre tekintve különös érzésünk támadhat, olyan, mintha  figyelnének, mosolyogva hívogatnának. A tájhoz szervesen kapcsolódó, ahhoz illeszkedő vastag kőfalak sajátos, egyedi megjelenést biztosítanak minden háznak. Minden présháznak története és múltja van, amihez hozzányúlni, ahogyan mondani szokták, csak szakavatott kezeknek lehet.

Bodi Eszter, a The Style Police dizájnerének több munkája is bizonyítja, hogy tökéletes megálmodója és megvalósítója annak, hogyan lehet régi épületekből újat varázsolni. Őriszentpéteren egy kúria dicséri, míg Balatonfüreden  már egy régi présház is az ő munkájának a gyümölcse. A présház felújítása során  most is arra törekedett, hogy a hagyományos és a modern építészet összeköszönjön egymással.

Tavaly szeptemberben készült el a több mint 100 éves balatonfüredi présház felújítása. Az átalakítási munkálatok körülbelül fél évig tartottak, ezt követően a finomra hangolással 2021 nyarának végére  került a helyére minden részlet. Interjú Bodi Eszter belsőépítésszel.

Fotó: Orbán Péter

Mikor valaki a már megvalósult, minden részletében gyönyörű házat látja, akkor  nem gondol arra, hogy emögött milyen nagy munka áll. Kitalálni egy új designt, de megőrizve a múlt  szépségét is. Hogyan kezdtél hozzá? 

Igyekeztem úgy megvalósítani a teret, hogy esztétika, funkció, kényelem egy tökéletes harmóniát alkosson. Az első és legfontosabb dolog a tér kitalálása volt. A csodás panoráma látványából beléptem egy sötét nappali helyiségbe, amelynek egyetlen jó eleme a térhez képest grandiózus kandalló volt, itt rögtön tudtam, hogy a födémnek és a nyílászáróknak világos (fehér, galambszürke) színt kell kapniuk. S közben kiderült, hogy a födémszerkezet szúette, tartása nem a régi, így megerősítésre is szorult.

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

Ahogyan mondani szokták, minden az apró részletekben rejlik, ezek összhatása adja meg egy otthon hangulatát és egységes stílusát.

Valóban. Ez esetben a  tér egyik legfontosabb eleme a világítás volt: a mennyezeti, egyedüli fényforrás helyett több kisebb izzómegoldással értem el az otthonos hatást. Fontos, hogy hangulatunk és események szerint is állíthatjuk őket. A nappaliban helyet kapott az étkező és a kedvenc helyem a házban, az olvasó kuckó, amelyet az ablakban alakítottunk ki. A bútoroknál több színt és textúrát alkalmaztam, a tulajdonos abszolút szabad kezet adott, de szerencsére egyezik az ízlésünk, így mondhatom, hogy könnyű dolgom volt.

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

A térnek még egy jellegzetes éke van, a kék zongora. Talán ez a bútor az, ami meghatározó a nappaliban.

A tulajdonos külön kérése volt, szerintem nagyon vagány, s elindult a fantáziánk, hogy még-még-még, ennyi nem elég… Hiszen megértjük, hogy nincs szabály a téralkotásra, ha megérzed, ráérzel, és van ízlésed, akkor kitalálod, megvalósítod és működik. A kék zongora mellett van még egy csoda kék elem: a nagy kék pinceajtó, amely a főbejáratunk, ezt megtartottuk, annyira meseszép. Azt hiszem, így került harmóniába minden.

Fotó: Orbán Péter

A konyha és a fürdőszoba megvalósítása is egyedi megoldást kívánt. 

A nappaliból a boltíves pincerészt szimmetrikusan két részre ‘törték’ korábban egy rosszul sikerült felújításkor, menten kardomba is dőltem, hogy e csodás ív lényege megsemmisült, úgyhogy már láttam is a válaszfal nélkül kibontva egyben az új konyhát és a pincerész végéből leválasztva a fürdőszobát. A rusztikus mintájú cementlapok feldobják mindkét helyiséget, itt csak egy-egy domináns szín van.

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

Fotó: Orbán Péter

Felemelő érzés lehet egy megújult présházban ébredni, de ha mindehhez balatoni panoráma is társul, az már több, mint amit kívánhatunk. Hogyan tetted otthonossá a felső szintet? 

A présház kétszintes, korábban a felső szintre a lépcsőfeljáró kívül volt, de nem volt kérdés, hogy mindenképp otthonosabb, komfortosabb, ha a házból tudjuk majd megközelíteni a hálószobákat. Már csak ki kellett találni, hogy hol van elég helyünk egy csigalépcsőhöz, ugyanis más típus a hely szűkössége miatt tudtuk, hogy nem férne el. Végül az emeleti szobák is teljes átalakuláson mentek át, ráadásul a szobák panorámásak, ellátunk egészen a Tihanyi Apátságig. Minden helyiségben visszaköszön a Balaton hangulata  színekben, apró kiegészítőkben egyaránt.

Fotó: Orbán Péter

Orbán Péter

Galéria
Fotó: Orbán Péter

Csodaszép lett az újjászületett balatoni présház

Csodaszép lett az újjászületett balatoni présház

Fotó megosztása:
Kapcsolódó
Romjaiból varázsolták újjá a nádfedeles balatoni parasztházat
Csodás külsőt kapott a korhűen felújított épület.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.