Kertünk-Portánk

Kevesebb lesz idén a magyar dinnye

mti/sóki tamás
mti/sóki tamás
Körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

Bár az ukrán-orosz háborús helyzet növelheti a hazai görögdinnye iránti külföldi keresletet, a szakemberek ennek ellenére kihívásokkal teli szezonra számítanak, a prognózisok szerint kevesebb lesz idén a dinnye hazánkban, írta a Beol.

Kapcsolódó
20 kilós dinnyék teremnek a fegyverneki gazda földjén
Huber István az ízletes, nagy méretű gyümölcsből tíz darabot felajánlott az egyik helyi idősotthonnak.

Az idei visszafogottság oka a termeléshez szükséges input-anyagok áremelkedése a vetőmagtól a műtrágyáig.

Immáron 2,7–3 millió forint egy hektár dinnye előállításának az önköltsége, és a világban lévő bizonytalanság miatt nem látjuk, hogy ez miként térül meg, hogyan tudunk némi hasznot termelni, ami legalább a befektetett munka eredményét visszahozza

– mondta a lapnak Ancsin László, aki 38 éve termeszt dinnyét a Békés megyei Gerendáson, de most a felére csökkentette eredeti termőterületét.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzéséből az derül ki, hogy idén akár 15-20 százalékkal kisebb területen teremhet a magyar dinnye, vagyis körülbelül 700 hektárral, 2700-2800 hektárra esik vissza a görögdinnye hazai termőterülete.

Biztosnak látszik a komoly terméscsökkenés, így minden lehetőség adott arra, hogy keresleti piac alakuljon ki a tavalyi év túlkínálata után, amikor az alacsony árak miatt például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rengeteg dinnye maradt a földeken. Most augusztusban valószínűleg sokkal nagyobb esély lesz eladni a termést

– írta a FruitVeb elemzésére hivatkozva a Magyar Nemzet.

A 2021-es szezont sem zárták jól a magyar dinnyetermesztők. A különböző időjárási anomáliák miatt összeérett a dinnye, ami jóval alacsonyabb értékesítési árakat eredményezett.

A gazdáknak nincsenek tartalékaik, ráadásul most gyűrűzik be a szeptemberben elindult input­anyag-áremelkedés is, ami igencsak megnehezíti a dolgukat. Nem csoda tehát, ha egyesek elgondolkodtak azon, hogy a kihívásokkal teli dinnyetermelés helyett áttérjenek-e a magas jövedelmezőséggel kecsegtető napraforgó-termesztésre

– fogalmazott a portál.

A vásárlókat egyébként nem a termesztés, a dinnyetermesztők gondjai érdeklik, hanem az, hogy a megszokott minőséget kapják. A termesztők szerint a legkeresettebb továbbra is a piros húsú, ezen belül a magszegény görögdinnye.

A sárgadinnyénél a zöld húsú, úgynevezett cukordinnyét inkább csak a termelői piacokon keresik, többségében a sárgabélű gyümölcs kelendő.

Kapcsolódó
8 biztos tipp a mézédes dinnye kiválasztásához
Célszerű sok dinnyét enni, hiszen nem csak az ízlelőbimbókat kényeztethetjük, de testünk víztartalékait és homeosztázisát is fenntarthatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik