Kertünk-Portánk

Kertünk ékei a látványos virágaikról ismert évelők

pixabay.com
pixabay.com
Szépek, színesek, feltűnőek.

A bazsarózsák családjába tartozó pünkösdi rózsa a tavasz egyik legkedveltebb virága, amihez számos tavaszköszöntő népi hagyomány kapcsolódik. A csodás növénynek a nevén kívül semmi köze a rózsákhoz, bár fenséges illata hasonlóan csábító.

A 70-80 centiméter magasra növő bokor bőséggel ontja mályvaszínű, rózsaszín vagy piros virágait, ám azok sajnos nem sokáig nyílnak, a fodros, bolyhos hatalmas virágokban csak kevés ideig gyönyörködhetünk.

Szerencsére vannak még hasonló adottságokkal rendelkező gyönyörű virágok, így ha vágyunk arra, hogy a pünkösdi rózsához hasonló virágok pompázzanak a kertünkben, válogathatunk közülük.

Ázsiai boglárka

unsplash.com

Az ázsiai boglárka igen mutatós tavaszi virágcsoda. A 20-50 centiméter magasságig megnövő gumós évelő növény hazánkban leginkább egynyári növényként ismert, mely tavasz közepétől virágzik. Pompás, nagy méretű virágai számtalan színűek lehetnek: piros, rózsaszín, sárga, narancs, fehér színben pompáznak, de léteznek többszínű virágok is.

A pünkösdi rózsához hasonlóan a napos helyeket kedveli, a legjobb, ha jó vízáteresztő képességű, humuszban és tápanyagban gazdag nedves talajba ültetjük.

Érdemes róla tudni, hogy a növény minden része mérgező.

Dália

pixabay.com

Közkedvelt, pompás kerti virág a dália, ami népszerűségét talán annak is köszönheti, hogy júniustól egészen októberig virágzik, mutatós virágai pedig ezerféle színben és méretben örvendeztetnek meg minket. Ma már számtalan dáliafajta található meg hazánkban, méretük fajtájuk szerint változik. Léteznek egészen kicsi, 20-30 centis növények, de vannak köztük 140-200 centiméteresre megnövő fajták is.

Amiben mindegyik dália megegyezik, az az, hogy ezek a gumós, évelő növények kedvelik a napfényt és a tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt. Vízigényük közepes, virágzás idején érdemes folyamatosan öntözni őket.

Akár balkonládába, akár a kertbe ültetjük ki, lenyűgözően sokféle faja között egész biztosan megtaláljuk a nekünk tetszőt.

Hortenzia

pixabay.com

Nincs, aki ne ismerné a hatalmas virágú, szemet magára vonzzó hortenziát, a kiskertek ékkövét, ami az 1800-as években Japánból került Európába és lett közkedvelt kerti virág hazánkban is. A közepesen magas évelő növény látványos, gömb alakú virágaival hódít. Nyár elejétől nyílnak változatos – rózsaszín, lila, fehér, világoszöld és kék virágai.

A hortenzia szereti a tápdús, jó vízelvezető képességű, kissé savanyú talajt, az erős napfényt azonban nem, így érdemes félárnyékos helyre ültetni. Öntözéshez kiváló az esővíz, mert ez a sövényként is ültethető növény kifejezetten kedveli a lágy vizet.

Tudtad? Minél lúgosabb a hortenzia talaja, annál rózsaszínűbb a virága. Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenziád kékre változzon, nincs semmi más teendőd, mint növelni a talaj savasságát. Ezt megteheted úgy, ha kávézaccot keversz a földjébe.

Kapcsolódó
10 virág, ami garantáltan méheket csal a kertbe
Az élénk színek vonzóak, ezen belül a kék, lila, sárga, fehér virágokat különösen kedvelik a méhek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik