Kertünk-Portánk

Megúszták a nagy fagyokat a hazai kajsziültetvények

Pixabay
Pixabay
A kajszitermelők körében feltett körkérdésre érkezett válaszok alapján megnyugtató állapotban vészelték át a kajsziültetvények a tavaszi fagyokat – közölte a FruitVeb – károkat inkább a korai fajták szenvedtek. Az ültetvények jelenlegi helyzete alapján legalább közepes termés várható.

Tolna megyében a korai fajtáknál prognosztizálnak termékkiesést, 40-50%-os termésre számítanak a Tsunami és Spring Blush barackoknál, viszont ez még mindig magasabb szám, mint az előző évek hozama. A fő fajtáknál normák mennyiségű termést várnak, ezeknél már elkezdték a szokásos ritkítást. Jelenleg úgy néz ki, hogy a hazai termésű kajszi június első napjaiban már megjelenhet a boltok polcain. A levéltetvek ellen kell harcolniuk, de erre a szerellátás biztosított.

Kapcsolódó
Ellenállhatatlan nyári kedvenc a sárgabarackos túrógombóc
Ami garantált: a család minden tagja rajongani fog érte.

Kecskemét környékén megfelelő az ültetvények állapota, bár több helyről ágpusztulásról számoltak be. Számos fajtánál teljes termés várható, sőt, erősen ritkítani kell (Kioto, Farbaly, Faralia). Itt is a korai kajsziknál (Pinkcot és Goldrich) fordulhat elő fél vagy harmad mennyiségű termés.

Somogyban és a Dunántúl déli részén jó termésre számítanak, mivel a tavasz enyhe volt, a virágzás környékén a méhek is szorgoskodtak.

Fejér megyében különösebb fagyvédelem nélkül is minden rendben van.

A Nyugat-Dunántúlon viszont a fagyok megtépázták a korai állományt, de a július-augusztusban érő sárgabarackoknál már jó közepes termés várható. Itt is a levéltetvek jelenthetnek problémát, de folyik a védekezés ellenük.

Borsod megyében nem számoltak be jelentős fagykárokról, de nem is jellemző ebben a régióban a korai érésű fajta.

.Az ültetvények jelenlegi állapota szerint a piacon júniustól lesz magyar kajszi, áruhiánytól nem kell tartani, de rekordtermés sem várható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik