Kertünk-Portánk

Tökéletes ötlet a konténerkert, mutatjuk, mire figyeljünk a tervezésnél

getty images
getty images
A konténer kertészkedés nem új keletű, de a mai kaspó és növénykínálat lehetővé teszi, hogy sokkal ötletgazdagabb és látványosabb kertet vagy teraszt alakítsunk ki, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt.

A konténerkertek nem csak a helytakarékosságra és a pázsit hiányának csökkentésére jók. Kiválóan alkalmasak olyan egyedi növények kipróbálására is, amelyek különleges talajt igényelnek, és nem utolsó sorban megakadályozzák az invazív fajták ámokfutását. További előny, hogy a kaspókat, cserepeket, konténereket bármikor átmozgathatjuk, ha úgy látjuk jónak.

A konténerkertek ideálisak kezdő és haladó kertbarátok számára egyaránt. Tökéletesek azoknak a városban élőknek, akik alig férnek hozzá a zöldterületekhez, vagy olyanoknak, akiknek nincs más lehetőségük zöld, virágos teret kialakítani.  Valójában mindenkinek való.

Íme hat tervezési tipp a kezdéshez

Növeljük a méretet polcokkal és állványokkal

Hogyan segít egy konténerkert a helytakarékosságban? Ha konténerekkel dolgozunk, akkor bátran gondolkodhatunk függőleges irányban is. Sokan a magánszféra védelmében használják ezt a technikát – a növények akár sövényként működhetnek közted és a közeli szomszédod között. Ennek megvalósításához állványokra vagy polcrendszerre van szükség, így növelhetjük a függőleges teret.

Legyünk kreatívak a tárolók kiválasztásánál

Személyes kerti stílusunk kialakításának csak a fantáziánk szabhat határt, hiszen szinte bármi lehet kerti konténer. Egy régi szűrőedény, egy nyugdíjas esőcsizma, festékes- és kávésdobozok, de akár üres kókuszdióhéjakban is gondolkodhatunk.  Csak ügyeljünk arra, hogy lyukakat fúrjunk az edények aljába, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés.

Tervezzük meg, hogy mit fogunk ültetni, és ha a cél a díszítés, akkor a virágok színét cserepekkel hangoljuk össze. Használjunk különböző formákat és méreteket a vizuális látvány érdekében.

getty images

Válasszuk ki a megfelelő földet

Még ha van is megfelelő talaj a pázsit alatt, jobb, ha nem használjuk konténereinkben. A cserepes növényeknek – különösen az ehető növényeknek – sok tápanyagra, levegőztetésre, vízelvezetésre és nedvességmegtartásra van szükségük, és ezeket a jó minőségű föld biztosítja, ami steril, gomba- és betegségmentes.

Nézzünk utána, hogy egy-egy növénynek milyen a talajigénye és aszerint válasszunk.  A pozsgás növényekhez és a kaktuszokhoz, hortenzákhoz ( ha színesíteni szeretnénk)  speciális keverékre van szükség.

Kövessük a Thriller – Filler -Spiller elrendezési módszert

Thriller:  egy növény, amely magasságot és függőleges vonzerőt ad. Próbáljunk ki díszfüveket vagy bármit, ami függőlegesen növekszik. Ez lehet a margaréta, bíborkasvirág, cickafark, lupin, vagy gyűszűvirág, de egy konyhakerti verziónál a paradicsom, csemegeborsó, bab, borágó vagy akár a kapor.

Spiller:  olyan futónövény, amely az edény pereméhez helyezhető. Próbáljuk ki a futópetúniát,  a glechomát vagy a borostyánt.

Filler:  lekerekített növény vagy növényhalom a csupasz foltok kitöltésére. Ilyen lehet a muskátli, petúnia, pistike, begónia, sétányrózsa, verbéna.

Cél az egész éves virágzás

Csakúgy, mint egy hagyományos kertben, a konténerkertet is virágzásban tarthatjuk egész évben. A tavaszi színért ősszel ültessük a hagymákat cserépbe. A legmelegebb hónapokban töltsük meg az edényeinket folyamatosan virágzó nyári virágokkal.

A konténerekbe ültetés szépsége abban rejlik, hogy bármikor változtathatjuk az elrendezést, ráadásul jobban szemmel tarthatjuk a növényeinket. A legjobb, ha a konténerkertünket különböző őshonos növényfajtákkal ültetjük be, amelyek felváltva virágoznak. A helyi beporzók hálásak lesznek.

getty images

Kevés gondozást igénylő, évelő növényeket ültessünk

Egy konténerkert kialakítása sok munka, és sokan nem szívesen telepítik évről évre. Ez a kertészkedési mód is odafigyelést igényel, gyakori öntözéssel (a cserepes növények gyorsabban száradnak ki, mint a földbe vetett növények) és metszéssel. Könnyítsük meg életünket évelők ültetésével.

Az évelő növények az egynyárikkal ellentétben minden évben újranőnek. Kicsit körülményes a cserépben való termesztésük, mert a gyökérrendszerük általában nagyobb, mint az egynyárié, de megéri, ha tavasszal nem kell mindent újratelepíteni. A dísznövények mellett a gyógynövények is kiválóak erre.

getty images

Ültetési és növényápolási kisokos

  • Olyan kaspót válasszunk , amely a növény gyökereinek teret ad a növekedéséhez, de legyen annyi hely, hogy kifejlett állapotban se töltsék ki a cserepet. Minden növénynek meg a  maga preferenciája, de minimum 25-30 cm mélységű tartályok a megfelelőek. Egyesek, mint például a leveles zöldségek, sekélyebb talajban is megnőhetnek, míg másoknak, mint például a gyümölcstermőknek nagyobb konténer szükséges.
  • Valójában ez a kertészkedési mód egy egyszerűbb megoldása annak, hogy ehető virágot, kertet neveljünk, mert valószínűleg nem kell megküzdenünk a felszaporodó gyomokkal, kártevőkkel és betegségekkel. Ráadásul a tárolóedények mozgathatóak, így megváltoztathatjuk a zöldségek helyét, ha úgy látjuk, hogy nem szépen fejlődnek.
  • Vízelvezető lyukkal ellátott tartóba ültessünk. Ha nincs ilyen, akkor mi fúrjunk néhány lyukat, vagy tegyünk egy kisebb edényt a dekoratív konténerünkbe, hogy a víz lefolyhasson. Emeljük a belső edényt kövekre, hogy a víz összegyűljön a nagyobb edény alján.
  • Ne nyomkodjuk le túlságosan a talajt, miután beültettük a növényt. A lazább talajba könnyebben gyökerezik.
  • Ne felejtsünk el mulcsozni. A napfényben lévő cserepekben jól jön egy talajtakaró réteg, amely segít megőrizni a talaj nedvességét és elriasztja a gyomokat.
  • Az olyan növényeknél, mint a paradicsom, karóra vagy kis rácsra van szükségünk a kitámasztásukhoz. Közvetlenül az ültetéskor tegyük mellé a támasztékot, hogy később ne sértsük meg a gyökereket.
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik