Kertünk-Portánk

Csodát alkottak 37 négyzetméteren egy erdő közepén

airbnb.ca
airbnb.ca
Két tetőtér, és hinta is van benne.

Pusztán 37 négyzetméter talán nem hangzik soknak, de némi tervezéssel és tudatossággal csodákat lehet létrehozni ekkora területen is. Az észak-karolinai Swannanoában található The Nook – azaz a Zug – igazán jó példa erre, hiszen egyike azoknak a hangulatos és bérelhető házaknak, amik sikeresen egyesítik a szabadtéri intimitást a skandináv és japán dizájnra emlékeztető, gyönyörűen visszafogott esztétikával, írja a treehugger.com.

Kapcsolódó
Mesebeli házikó bújik meg a mecseki erdők sűrűjében
Kobold-laknak, törpkunyhónak, de mézeskalács-házikónak is nevezik.

A kabint az észak-karolinai Shelter Collective stúdió tervezte Mike Belleme dokumentumfilmes fotóssal együttműködve, aki egyben az apró ház tulajdonosa is. Belleme, a természet lelkes szerelmese, aki a házikót “történetmesélési kísérletként” képzelte el. Egy ilyen kis ház megépítéséről álmodott ugyanis, miután egy olyan  közösségről szóló dokumentumfilmen dolgozott, akik egy ideig boldogan éltek egy faházban.

A Nook-ot úgy tervezték, hogy maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló helyet. Ennek érdekében a tetőt boltívesen megemelték és a különböző terek függőlegesen kerültek egymásra. Sok nagy ablakfelületet is kialakítottak, így a tér sokkal nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában.

A The Nook tervezésénél arra törekedtünk, hogy a tér hatékonyan és sokszínűen legyen kihasználva. Ezt úgy próbáltuk megvalósítani, hogy sok beépített elemet tettünk be, így mindennek lett helye. Szintváltásokat alkalmaztunk, és a teret tíz független zónára osztottuk, külön vettük például az étkezést, a főzést, a fürdést, a pihenést, az alvást, a privát padlástéri ülőhelyeket és a médiatetőt

– mondják a tervezők.

airbnb.ca

Belleme, aki saját bevallása szerint rajong a fákért, ügyelt arra, hogy minél több fát használjon fel a helyszínről. Így például felhasználta a helyi fajok, például a fehér tölgy, a vörös tölgy, a fekete dió lehullott ágait, amiket megőröltek, és helytakarékos, beépített bútorokká és díszítőelemekké alakítottak át a projekt során.

Nagy gondot fordítottak arra is, hogy a kabin körül meglévő kifejlett fák többnyire érintetlenül maradjanak:

A Zugot néhány fa között helyeztük el, ezeket a lehető legegészségesebben akartunk tartani. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szomszédos fák gyökerének megsértését, az építményt stégekre építettük, hogy minimalizáljuk a károkat

– állítják a házat kivitelező stúdió munkatársai.

airbnb.ca

Mivel az ingatlan rövid időre kiadó lakásként működik, nem volt szükség sok tárolóhelyre. Van néhány beépített tároló az ágy alatt,  és néhány nyitott polc a konyhában az ételek és a tányérok számára. A kabin két padlása nem alvásra szolgál. Az egyik például a média tetőtér, ami a vendégek számára teszi lehetővé a kellemes filmnézést, és remek rálátást biztosít a lakás többi részére. A teatető a tér egy másik egyedi eleme. Önmagában nem „hasznosnak” szánták, de egy derűs varázslatot ad a dizájnhoz.

A The Nook tehát gondos és tudatos tervezés eredménye, ami nem csak belső teréből, hanem a külső környezetéből is a lehető legtöbbet hozza ki.

Kapcsolódó
100 millió forintért eladó Anglia legkisebb kertes háza
40 négyzetméteres és parkosított kert tartozik hozzá.
Olvasói sztorik