Kertünk-Portánk

Ebben a vidéki városban lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A tavalyi átlaghoz képest 28 százalékos az áremelkedés a használt téglalakások négyzetméterárában – közölte az Otthon Centrum. A legdrágább Debrecen, de nem sokkal olcsóbb Győr és Székesfehérvár sem. Minden használt lakástípus – a tégla, a panel és a ház – esetében is érezhető az áremelkedés.

A cég felmérése szerint a 23 megyei jogú városban 504 ezer forint egy téglalakás négyzetméterének átlagértéke, ami a tavalyi átlaghoz képest 28 százalékkal magasabb árat jelent. De a panellakások 438 ezer forintos fajlagos ára is 22 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a használt házak átlagosan 370 ezer forintos négyzetméterára 15 százalékos emelkedést jelent a 2021. évihez képest.

Kapcsolódó
Tényleg kidurrannóban az ingatlanlufi?
Az ingatlan keresési kedv esése különböző mértékben tapasztalható az országon belül.

A használt téglalakások esetében a legdrágábbnak Debrecen számít az átlagosan 703 ezer forintos négyzetméteráraival, nem sokkal van lemaradva Győr 645 ezer és Székesfehérvár 626 ezer forintos átlagárakkal. A legtöbb egyéb városban az idei első félévben 400-500 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak. Legolcsóbb Nagykanizsa a 330 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

A legtöbb városban az árak emelkedése kétszámjegyű – a kivételt Érd és Sopron jelenti. Az átlagárakat a nagyobb városok miatt emelkedik jelentősen: Debrecen és Győr nem csak magas négyzetméterárakban, hanem a növekedés mértékében is az élen végzett 30 százalék feletti áremelkedéssel. Ehhez csatlakozott még Miskolc is, ahol szintén 32 százalékkal emelkedtek az árak idén. A többi városban 15-25 százalék közötti árváltozás a mértékadó.

Panellakásokban szintén Debrecen a legdrágább megyei jogú város. Az idei fajlagos árak alapján a városban 577 ezer forint az átlagos négyzetméterár, amelyet kevéssel lemaradva Székesfehérvár 554 ezer és Sopron 551 ezer forinttal követ. Győr a negyedik 517 ezer forintos számtani középértékkel. A többi városban a négyzetméterárak 300-440 ezer forint között alakultak. Itt is Nagykanizsa a legolcsóbb a 297 ezer forintos négyzetméteráraival.

A családi házak négyzetméterenként átlagosan 370 ezer forintba kerültek idén. Ebben a szegmensben Győr az első, átlagosan 495 ezer forinttal, melyet Sopron 488 ezer és Debrecen 473 ezer forinttal követ. Érd és Székesfehérvár szintén a top ötben végzett 450 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A szegmensben azonban nagyobb különbségek alakultak ki a városok között: a kisebb és a fővárostól távolabbi településeken ugyanis csak kicsivel több mint 200 ezer forintot kértek négyzetméterenként, például Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán és Szekszárdon is. A többi városban pedig 250-350 ezer forintos négyzetméterárak fordultak elő.

A 15 százalékos árnövekedés a legkisebb a három használt típus közül. Az összetételhatás okán a növekedés ütemében is nagyobb különbségek alakultak ki, de a városok többségében 1-32 százalék között alakult ez az érték. A nagyobb városokban, például Győrben és Debrecenben 15-20 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak a tavalyi átlaghoz képest.

Kapcsolódó
Elkelt az egyik leggazdagabb magyar mesés kastélya
Igaz nem itthon, hanem Beverly Hillsben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik