Csipkebogyó kisokos – mikor, hogyan, miért szedjük?

Érdemes fogyasztani a jótékony hatásai miatt!
Kapcsolódó cikkek

Egy – megérett a meggy,

kettő – csipkebokor vessző

– már kisgyerekkorunkban megismerkedünk a mondóka által a csipkebokorral, de aztán ennél közelebbi „barátságot” nem sokan kötnek vele. Pedig a csipkebokor égőpiros (ál)termése, a csipkebogyó finom és ráadásul egészséges is!

Kapcsolódó
Négy alig ismert gyógynövény a természet patikájából
Legalább olyan hatékonyak a betegségek kezelésében és enyhítésében, mint ismertebb társaik.

Pixabay

Mi a csipkebogyó?

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske.

Hazánkban igen elterjedt növény, mely erdők, mezők mentén, cserjésekben szeret élni. Akár két méter magasra is megnő, jellegzetes horgas tüskékkel és éles, fűrészes levelekkel rendelkezik. A termése és a virága is értékes hatóanyagokat hordoz. A csipkebogyó rendkívül magas C-vitamin tartalmú, a virága pedig illóolajban, csersavban, pektinekben, karotin vegyületekben, C-, K-, E-, B-vitaminokban, citromsavban bővelkedik.

Ahhoz, hogy minél nagyobb legyen a hasznos anyagainak tartalma, ideálisnak kell lennie a hőmérsékletnek, a talaj táptartalmának, a folyadékellátottságnak, a termés szedésének időpontjának, tárolásának körülményeinek, feldolgozásának módjának.

Lekvár, szirup, tea, likőr, bor, pálinka is készíthető belőle. C-vitamin tartalmának megőrzéséhez legjobb, ha nem éri hőhatás.

Pixabay

A csipkebogyó hatásai

Pixabay

Hogyan, mikor szedjük a csipkebogyót?

Pixabay

Hogyan használjuk fel a csipkebogyót?

Pixabay

Hogyan termesszünk csipkebogyót?