Kertünk-Portánk

Rosszul szellőzik minden negyedik magyar otthona

Miközben tudjuk, hogy az egészség a legdrágább kincs, a felmérések szerint Magyarországon a lakosság 25 százaléka él nedves, rosszul szellőző otthonokban. Vagyis minden negyedik ember lakása nedves, rosszul szellőző, akár penészes. A nedves környezet 40 százalékkal növeli az asztma és a légzőszervi betegségek kialakulásának esélyét. A felnőtt lakosság 5 %-a szenved asztmás megbetegedésben.

Az egészséges emberek számára is alapvetően fontos, de a betegeknek létszükséglet az állandó tiszta, friss levegő. Azonban nyirkos ősszel, vagy a közelgő tél kapcsán fenyegető, elszabadult energiaárak és a nagy hőveszteség miatt még a lakás gyakori átszellőztetése sem megoldható.

Erre kínál hosszútávú megoldást az Aereco Légtechnika Kft., akik több mint 20 éve gondoskodnak a magyar épületek energiahatékony szellőzésének biztosításáról. Miközben a cég elkötelezett híve az egészséges beltéri levegőminőségnek, szellőztetési rendszerei gyorsan kiépíthetők, az ár-értékarányt figyelembe véve rendkívül költséghatékonyak.

Egyes rendszerei könnyen és egyszerűen, minimális fúrással kiépíthetők, a hővisszanyerős szellőztető funkciónak köszönhetően pedig nemcsak a friss levegőről gondoskodnak, de kialakításával jelentős mértékben energiát és pénzt spórolhatunk meg.

A friss levegő fontosságát gyakran csak akkor ismerjük fel, ha már baj van. Napjainkban az épületeket túlságosan leszigeteltük, így a friss levegőt is kizártuk életünk legfőbb tereiből, ez pedig számos tünethez vezet

– világított rá Király Tamás, az Aereco cég magyarországi vezetője.

Hozzátette: miközben a gyermekeink az iskolában gyakran fáradtságra, levertségre, a gyengébb teljesítményre panaszkodnak, nem is sejtjük, hogy mindezek hátterében az elhasznált levegő és az oxigénhiány állhat.

Ezért is rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő és folyamatos friss levegő utánpótlásról. A cég olyan innovatív szellőzési megoldásokat fejleszt és kínál lakó- és irodaépületekhez, melyek biztosítják az optimális légáramlást és a tökéletes levegőminőséget minden épületben.

Közben nem szabad megfeledkezni a magyar otthonokra jellemző páráról és penészről sem. A nyirkos környezet és a penész folyamatos jelenléte negatívan hat az immunrendszerre: folyamatosan támadja a légzőszerveket, de más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Ezért különösen fontos, hogy megelőzzük, vagy megszüntessük a gócpontokat otthonunkban. Így megóvhatjuk családtagjaink és saját egészségünket is.

Király Tamás úgy véli, a korszerű szigetelés energetikailag előnyös, azonban az építkezés során a házba került víz az épületben reked, emiatt pára- és penészfoltok alakulhatnak ki. Mivel a többrétegű műanyag nyílászárók szintén jól szigetelnek és javítják a ház energetikai mutatóit, azonban megakadályozza a házban lévő pára távozását, így nedvesedhet az épület.

Az új épületeket és a lakóházak felújítását igen magas hő- és hangszigetelési követelmények szerint kell kivitelezni. Tehát ezeket az építményeket a megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik, míg a régi házak rosszul szigeteltek és a rések miatt általában túlszellőztetettek.

Ahogy a fő hőtechnikai problémákat megoldották, új gondok jelentkeztek.

Az Aereco cég az új építésű, vagy felújított épületek szellőztetéséhez szabályozott szellőztető rendszereit ajánlja, amelyek azon túl, hogy friss levegőt biztosítanak folyamatosan az igények szerint, 20-30 százalék, vagy akár több fűtési energiát is képesek megtakarítani az épületek használói számára, mindemellett 100 százalékig az ügyfél igényeinek megfelelő rendszer építhető ki.

Az Aereco webináriumán a szakértők mindent igyekeznek elmondani a megváltozott helyzetről és a lehetséges megoldásokról. A 2022. november 8-i online eseményen választ kaphatunk a szellőzés hiányából adódó problémák megoldásairól. A cél, hogy a lakó- és irodaépületekben ne legyen magas páratartalom, penészesedés, légúti bántalmak, fáradékonyság és dekoncentráció. Az esemény díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Kapcsolódó
Öt dolog, amitől igazán élhető lesz egy otthon
Nincs feltétlenül szükség medencére vagy moziteremre, sem csillogó berendezésre. Sokkal fontosabb, hogy kényelmes, otthonos terünk legyen, ahol igazán elengedhetjük magunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!