Kertünk-Portánk

Megoldást jelenthet a téli fűtésre a rőzse

freepik.com
freepik.com
Kevesen gyűjtik, mert alacsony a hőértéke.

Ma már nem jellemző az a régi, klasszikus rőzsegyűjtés, amit az öregjeink még megtettek. Ők a rőzsekötegekkel a klasszikus nyitott tűzhellyel rendelkező füstös konyhákban fűtöttek, amihez megfelelőek voltak a vékony ágak, a mai modern tüzelőberendezésekben viszont nagyon gyorsan elillan a vékony gally, és nem ad megfelelő fűtőértéket.

Akinek mégis az ágak jelenthetik a megoldást a téli tüzelőre, az erdőgazdaságoknál van lehetőség az öt centiméternél vékonyabb faágak összegyűjtésére és kedvezményes megvásárlására – mondta az InfoRádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Rőzséről akkor beszélünk, ha az ág vastagsága nem haladja meg az 5 centimétert. Az ennél vastagabb faanyag gyűjtése kizárólag lakossági tűzifagyűjtés keretében valósulhat meg, jellemzően vágásterületeken. Ennek menete, hogy ellátogatunk az illetékes erdészethez és gyűjtési engedélyt kérvényezünk. Ezt követően egy erdész fogja a helyszínen ismertetni, hol lehetséges az ágtömeg gyűjtése. Ha megvagyunk, az erdész számba veszi a mennyiséget, ami aztán kedvezményes áron elszállítható

– ismertette a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Nemrégen írtunk róla, hogy Hódmezővásárhely környékén írtak ki ,,szedd magad” akciót, ahol szintén a vastagabb, lehullott ágakat gyűjthetik össze a rászorulók. Ez hasznos az erdőnek, és a rászorulóknak is. Bár az erdőnek érdeke, hogy megfelelő mennyiségű holt faanyag maradjon vissza, hiszen az elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztémához, a lakossági tűzifagyűjtés ezt nem veszélyezteti, hiszen szakember felügyeli.

Így aki szeretne olcsóbban tüzelőhöz jutni, és kicsit vastagabb ágakat gyűjteni, a kijelölt területeken megteheti.

Kapcsolódó
Így gyűjthetünk "szedd magad" tűzifát az országban
Természetesen fizetni ezért is kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik