Mozaik

Így gyűjthetünk “szedd magad” tűzifát az országban

freepik.com
freepik.com
Természetesen fizetni ezért is kell.

Nem csak kereskedőktől, erdészetektől lehet tűzifát vásárolni, magunknak is gyűjthetünk tűzifát az erdőkből, például a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, ha ismerjük és betartjuk az adott területre vonatkozó szabályokat, írja a ripost.hu.

Természetesen ezt sem ingyen, az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.

Tűzifagyűjtés a Nagykunságon

A NEFAG Zrt. erdőterületein az gyűjthet fát, akinek van a területileg illetékes kerületvezető erdész által kiállított gyűjtési engedélye. Kizárólag saját használatra lehet gyűjteni, eladásra nem. Az összegyűjtött fát mérhető kupacba kell rakni, amit aztán az erdész lemér és ez alapján kell a kedvezményes árat kifizetni, majd ezután az erdész jelenlétében lehet elszállítani a fát a helyszínről.

A gyűjtéssel érintett területek listája itt található.

Gyűjtés a gemenci erdőkben

A Gemenc Zrt. kezelésében lévő erdőkben ugyancsak az illetékes erdész engedélyével lehet gyűjteni, azokon a területeken, ahonnan a fakitermelő munkacsoportok már levonultak. Fontos szabály ezen kívül, hogy csak a földön fekvő, a termelések után visszamaradt faanyag gyűjthető, kizárólag saját szükségletre.

További információ itt.

Fagyűjtés a budapesti erdőgazdaságnál

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-hez tartozó területeken túlnyomórészt vékony tűzifa gyűjthető, 7 centiméter átmérő alatt, azokon a területeken, ahol már nem dolgoznak az erdészek. Ehhez úgynevezett tőáras faanyag gyűjtési engedélyre van szükség, amit az erdőgazdaság erdészeti igazgatóságain lehet beszerezni.

A lehetőség korlátozott és időszakos.

Az erdészeti igazgatóságok elérhetőségei itt találhatók.

Tűzifagyűjtés a zalai erdőkben

A Zalaerdő Kft. erdeiben a gyűjtés megkezdése előtt adásvételi szerződést kell kötni az erdészettel. Itt is csak földön fekvő és a fakitermelés után visszamaradt faanyagot lehet gyűjteni, csak egyéni szükségletre, kereskedelmi forgalomba nem hozható. Gyűjtés után az erdész kiad az összegyűjtött fa fajtájáról és mennyiségéről egy jegyet, amit el kell vinni az erdészet pénztárába. Ezután lehet csak a szállítás időpontját leegyeztetni.

Árak és további információk itt.

Gyűjtés Debrecen környékén

A Nyírerdő Zrt. gazdaságában lévő területeken gallygyűjtésre van lehetőség, amihez gallygyűjtési engedély kell. A gyűjtés során kéziszerszámokat, indokolt esetben motorfűrészt szabad használni. 5 centiméteres átmérőnél vékonyabb fát lehet gyűjteni, amit aztán 1m3 (1m x 1 m x 3,4 m) kupacokban, karók közé rakottan kell az erdésznek bemutatni.

A gyűjtés további részleteiről az illetékes erdészet elérhetőségein lehetséges tájékozódni itt.

Kapcsolódó
Önkéntesekkel gyűjtik össze a nyári mecseki tűzvész leégett fáit
Szerdától szombatig lehet majd segíteni a Mecsekerdő munkatársainak.
Olvasói sztorik