Kertünk-Portánk

Egekbe szökött a tűzifa ára

Egy szerényebb családi ház éves tűzifa igénye tíz-tizenöt köbméter is lehet.

Nem könnyű a szükséges mennyiségű fűtésre szánt fát beszerezni, ugyanis kevés és drága a tűzifa.

A tüzépeken a legtöbben az akácot keresik, ennek az ára huszonnyolc-harminchétezer forint köbméterenként, általában két-tíz köbméter közötti mennyiséget visznek egyszerre a vásárlók. Van, ahol csak felírásra adják a fát, mivel nem tudnak egyszerre nagy mennyiséget beszerezni, írja a Teol.

Az erdészeti köbméter nem azonos a tüzép-telepek által számolt köbméterrel. A tűzifa térfogatának mérésekor az okoz nehézséget, hogy az a fűrészárutól eltérően szabálytalan formájú, nem lehet úgy összerakni, hogy a teret kitöltse. Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag 1,7 köbméter, ez egyméteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott és 1 méter hosszú, nagyjából tíz-tizenkét mázsa keményfának megfelelő mennyiség.

Fotó: Pixabay

Érdemes az erdészetek irodáit is felkeresni, hisz ők is értékesítenek tűzifát, ágtuskót, farostot, vastagabbat, vékonyabbat is. Több erdészetben az év folyamán lehetőség volt tűzifa gyűjtésére, ehhez az engedélyt az illetékes erdészet adta ki azokra az erdőterületekre, amelyekről a fakitermelő-munkacsoportok már levonultak.

Az illegális vásárlás sem ritka, ebben szerepet játszik az is, hogy a tűzifa ára jelentősen drágult.

Előfordul, hogy olyantól vásárolnak, aki a nyár folyamán erdőtisztítást vállalt az erdőségekben, és a számára feleslegessé vált fát adja el. Így fuvarral együtt tizennyolcezer forintba kerül egy köbméternyi vegyes minőségű fa.

Egy átlagos méretű, háromfős családi házban szerényen fűtve évente közel tíz köbméternyi fát tüzelnek el, ami piaci áron szinte megfizethetetlen lenne. Így ők is rákényszerülnek arra, hogy böngésszék a hirdetéseket. Pedig számtalan helyen felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy gyakran csalók jelennek meg a házaknál. Ha jelentősen olcsóbban kínálják a tűzifát, vigyázzunk, mert valószínűleg lopott áruról van szó.

Kiemelt kép: Pixabay

Tűzifából készített madárodúkat egy nyugdíjas erdész Szegeden
A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tanulói segítenek az odúk kihelyezésében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik