Mozaik

Szerelem első látásra a romantikus alpesi vidék

Szlovéniában nem csak síelni csodálatos élmény.

Szlovénia hegyvidéke, az Alpok vonulatának itteni része legalább olyan gyönyörű, mint tavai, vízesései vagy akár a tengerpartja. Érdemes ellátogatni nyugati szomszédunkhoz, ha a hegyélmény megtapasztalására vágyunk, hisz az Alpok itt is olyan gyönyörű, mint Ausztriában, viszont a kicsit vékonyabb pénztárcájúak is kiélvezhetik a táj nyújtotta szépségeket, az aktív vakáció adrenalinfröccsét pedig számtalan formában felhörpinthetik.

A helyiek vendégszeretete, a szlovén emberek kedvessége, segítőkészsége szintén nagyon megkapó. Mindenütt mosolygó, boldog embereket látni, ami a természetközelségből, a nekik megadatott kincsek megbecsüléséből és szeretetéből is fakad.

Akik a síelés szenvedélyének hódolnak, talán ismerik a szlovén pályák nyújtotta lehetőségeket, de érdemes ide ellátogatni nyáron, vagy akár ősszel is, a síszezonon kívül. A Golte hotelhez sífelvonó visz fel, és már az odaút maga hatalmas élmény. Megérkezéskor pedig konstatálhatjuk, nem túlzott a vezetőnk, amikor azt állította, fent a hegyen, 1410 méteres magasságban tíz fokkal hidegebb van, mint idelent, a felvonó aljában.

Zekovec községből visz fel az 56 személyes kabinos felvonó a Hotel Golte épületébe. A menetidő nagyjából nyolc perc, a lift sebessége eléri a 30 km/h-t, és kitekintve belőle csodálatos táj tárul elénk, amit még a tériszonyosok sem tudnak figyelmen kívül hagyni.

Galéria
Fotó: Hotel Golte

Aztán innen, a központból indul a háromüléses libegő az 1573 méter magas Medvedjak csúcsig, ahonnan elektromos kerékpáron is visszakerekezhetünk a gyönyörű erdei utakon, de akár gyalog is bejárhatjuk a turistáknak kiépített ösvényeket, tehenekkel, bocikkal, lovakkal, nyulakkal, sőt őzekkel vagy akár szarvasokkal is találkozhatunk útközben, ha szerencsénk van.

A hoteltől rövid sétával érhető el az alpesi kert, ahol a maguk természetes szépségében figyelhetjük meg a fenyveserdők növény- és állatvilágát. A virágzás késő tavasszal és nyáron a legpompásabb, de minden hónap tartogat érdekességeket az itteni növények egyedi élővilágát kutatóknak.

Fotó: Dubóczky Krisztina
Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

Az alpesi kertekben az őshonos, természetes módon növekvő növények uralják a terepet. A kert meghatározott területein vannak botanikus kert elemei is, mivel bizonyos alpesi növényeket elültetnek itt, amelyek maguktól nem nőttek volna, de mégis jellemzőek a Golte Regionális Parknak erre a hegyi környezetére. Ilyen például az Edelweiss virág is, a híres sör alapanyaga.

Fotó: Dubóczky Krisztina
Fotó: Dubóczky Krisztina

Az Alpesi kertet egy óra alatt bejárhatjuk, de érdemes meg-megállva átadni magunkat a táj csodálatának és a növények sokszínűségének. Több mint 100 tipikus hegyvidéki növényt láthatunk itt, melyek gyönyörűen virágoznak a kissé kedvezőtlen körülmények között is.

Galéria

A kert tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Savinja-völgyre és a környező dombokra, hegyvonulatokra. Találunk padokat is, ahol a szintemelkedés és a séta fáradalmait kipihenhetjük, de vannak olyan energiapontok, amelyeknek különleges erőt tulajdonítanak, így érdemes pár percig elücsörögnünk ezek valamelyikén.

Fotó: Dubóczky Krisztina

A kertben táblákon és képeken is elmagyarázzák nekünk, milyen növényeket és állatokat, érdekes természetes formációkat láthatunk, a szlovén mellett angolul és németül is olvashatjuk a kiírásokat.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Az erdők, a fák sok család számára biztosították a megélhetést a Felső-Savinja völgyében, és sokan még napjainkban is a faiparban dolgoznak valamilyen formában és módon. Van itt egy lucfenyőkéreg-kunyhó, amely bemutatja, hogyan éltek itt az Alpokban a fafeldolgozással foglalkozók, favágók, faúsztatók, taligások, fafűrészelők, fafaragók, asztalosok, ácsok, vagyis számos, fához kötődő foglalkozást űző mesteremberek, mikor eljött a fák kivágásának és előfeldolgozásának az ideje.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

A kéregkunyhóban aludtak a fával dolgozó munkások, nem mentek haza estére sem, míg kész nem lettek a feladatukkal. A még nem felnőtt fákból építették fel ezeket a kunyhókat, és lucfenyő kéreggel vonták be őket a talajtól kezdve egészen a tetejükig, így az megvédte őket az időjárási viszontagságoktól, többek között az esőtől.

A kunyhó előtt állították fel a tűzrakóhelyet, oldalt padok, ülőalkalmatosságok álltak, a földön pedig négy-öt ember is elalhatott egymás mellett odabent. De akadtak olyan nagy hütték is, amelyek húsz ember befogadásra is alkalmasak voltak, míg tartott a fakitermelés. Az átmeneti szálláshely a hidegtől is jól védett. Ha a munkálatok pár napnál tovább tartottak, igazi kunyhót építettek maguknak a faipari munkások.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

A kert bebarangolása után tovább indulhatunk a Mozirje lak felé, útközben pedig egy igazán autentikus fatemplomot fedezhetünk fel egy szem magában a tisztás közepén, varázslatos környezetben. A Mozirje panzió mintegy ötpercnyi könnyű sétára fekszik az alpesi kerttől, itt ehetünk vagy ihatunk egy jót, ha a túra során megéheztünk vagy megszomjaztunk volna. És gyönyörködhetünk a le-felszálló felhőkben, melyek idefent teljesen máshogy kúsznak az égen, mint a lentebbi régiókban, különösen borús időben.

Szlovénia kincsei: Vintgar-szurdok, Bohinji-tó és a mennyei bledi krémes
Kényeztető látnivalók és ízek csalogatnak a szomszédos országba.

Kiemelt kép: Hotel Golte

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik