Kertünk-Portánk

Mennyi meleget ad 1 köbméter tűzifa?

Unsplash
Unsplash
Az attól függ… Mitől? Mutatjuk!

Több tényezőt is figyelembe kell vennünk, ha meg akarjuk határozni, hogy mennyi meleget ad 1 köbméter fa. Illetve használati szempontból inkább az a kérdés, hogy milyen fa használatával fogunk legkevésbé fázni úgy, hogy lehetőleg a legkevesebbet költsünk rá.

Kapcsolódó
Ezekre kell odafigyelni tűzifa vásárláskor
Megnövekedett a kereslet, előkerültek az "ügyeskedők" is.

Fafajta

Tűzifának elsősorban az egészséges faanyag és a kemény lombos fafajok (tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, juhar, kőris) alkalmasak. A lágy lombos fafajok (nyír, éger, nyár, fűz) és a fenyők fűtőértéke kisebb a kemény lombosokénál, de a lágy lombos, ill. fenyő tűzifa piaci ára általában ehhez igazodóan alacsonyabb is.

A fenyő magas gyantatartalma tönkreteheti a kéményt, így más fákkal keverve érdemes használni.

Szárazság

A nedves fának kisebb a fűtőértéke, ráadásul nagyobb a tömege, így kétszeresen is rosszabbul járhatunk vele. A frissen kivágott, azaz nedves fa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszáraz fa tömege között akár 25 % különbség is lehet. Ha tömegre vásárolunk, akkor figyeljünk oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó, mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessünk.

A korhadt, pudvás tűzifa súlya és fűtőértéke jóval alacsonyabb az egészségesnél.

Ha térfogatra mérve vesszük a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget.

Érdemes nyár elején megvenni a téli tüzelőt. A tüzeléshez szükséges optimális nedvességtartalmat csak a kivágástól számított 8-10 hónap – fedett, de szellős helyen történő száradás – után éri el a fa, így akár 20-30 %-ot is spórolhatunk.

Közvetlen használat előtt tárolhatjuk a fát a kályha mellett, hogy még inkább kiszáradjon.

Miben tüzelünk?

A vegyestüzelésű kazán a legelterjedtebb fafűtéses rendszer a kedvező ára miatt. Itt puffertartály tárolja a fűtésből származó energiát.

Ennél a faelgázosító kazán hatékonyabb, aminek két égéstere van, az elsőben a fa ég, a másikban a fa elégésekor keletkező füst, oxigénnel keverve. Ehhez a kazánhoz kevesebb, ám jobb minőségű fára van szükség.

Mennyi fa lesz elég?

Természetesen, ez sok mindentől függ a fentieken kívül: a lakás nagyságától, szigeteltségétől, az általunk elvárt hőmérséklettől és a kinti hőmérséklettől.

A Pénzcentrum számításai szerint egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház esetében, ha körülbelül 24°C-os meleget szeretnénk elérni, a legrosszabb szigetelési adottságok mellett, modern vegyestüzelésű vagy faelgázosító kazán esetében 7-8 köbméter tűzifa elegendő. Ha elavult a fűtőberendezés, akkor viszont akár 12-13 köbméter tűzifára is szükség lehet, kitűnő állapotú szigetelés esetén viszont már 3 köbméter tűzifa is elég egész télre.

Kapcsolódó
Egekbe szökött a tűzifa ára
Egy szerényebb családi ház éves tűzifa igénye tíz-tizenöt köbméter is lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik