Kertünk-Portánk

Ezekre kell odafigyelni tűzifa vásárláskor

Unsplash
Unsplash
A rezsiárak módosítása miatt erősen megnövekedett a tűzifa iránti kereslet. Ehhez hozzájött még a korán érkező hűvös idő és a fahiány, így előkerülhetnek a kereskedők között az „ügyeskedők” is.

A Kaposvármost.hu szedte össze Nagy Dániel, a Nébih erdészeti felügyelője tanácsai alapján, hogy mire érdemes figyelni a tűzifa vásárlásakor.

Kapcsolódó
Tűzifából készített madárodúkat egy nyugdíjas erdész Szegeden
A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tanulói segítenek az odúk kihelyezésében.

Legyünk résen, ha valaki azonnali szállítással kínál száraz tűzifát, ez a jelenlegi piaci viszonyok között nem lehetséges, több hetes határidőre kell számítani.

Törekedjünk arra, hogy helyi erdőgazdálkodótól szerezzük be a fát, így probléma esetén könnyen kezelni a panaszt.

Ha online hirdetés alapján vásárolunk fát, akkor az eladó fel kell, hogy tüntesse a két betűből és hét számból álló, EUTR azonosító számát, mellyel minden jogszerűen működő tűzifa forgalmazó vállalkozás rendelkezik. Ez alapján le is tudjuk ellenőrizni a céget.

Tűzifa vételkor három dokumentumot kell kapunk:

  • számlát
  • szigorú számadású szállítójegyet – ezen szerepelnie kell a tűzifa fajtájának, a feldolgozottsági formájának és mennyiségének
  • tűzifa-vásárlási tájékoztatót

Ezen kívül, ha tömegre vásárolunk, akkor egy mázsajegyet is kell kapnunk, amin szerepelnie kell annak, hogy hol volt a hitelesített mérleg.

A Nébih Tűzifát okosan oldalán egy kereső felület segít a környékünkön tűzifa kereskedőket találni,  azt is megtudhatjuk, hogy milyen fajta fákat árulnak.

Kapcsolódó
Tájékoztató is jár a tűzifa mellé - Szigorodtak a szabályok
Tűzifa vásárláskor úgynevezett "Tűzifa-vásárlói tájékoztatót" is kötelező mellékelni a szállítójegyhez.
Olvasói sztorik