Hogyan tároljuk a diót? Az Agrofórum osztotta meg a tárolási tippeket.
Héjastul
Ha saját diótermésünk van vagy héjas diót veszünk, akkor héjastul tovább el tudjuk tárolni, érdemes a felhasználásig így hagyni. Mindenképpen legyen száraz a diók felülete, ehhez legjobb kiterítve megszárítani, majd szellőző zsákokban hűvös és száraz helyen tárolni.
Így két évig jó marad a diónk.
Megpucolva
Ha megpucoljuk a diót, akkor az avasodása hamarabb elkezdődik.
Tárolhatjuk jól zárható befőttesüvegben, így a bogarak és a rágcsálók sem férhetnek hozzá. Ráadásul az illatát sem érezhetik, így nem is vonza őket a kamránk környékére. Fontos, hogy az befőttesüveg legyen tiszta és teljesen száraz is, mielőtt beletennénk a dióbelet. A dióbelet pedig legalább két hónapig szárítsuk az üvegbe helyezés előtt. Ezzel a módszerrel egy évig felhasználható a dió.
Tehetjük mélyhűtőbe is, ha van elég helyünk. Ha azt akarjuk, hogy biztosan ne fagyjanak össze a szemek, akkor először tálcán érdemes lefagyasztani, majd lezárt zacskóban tárolhatjuk tovább a fagyasztóban. Avasodás szempontjából a fagyasztás a legbiztosabb és a legtovább alkalmazható megoldás.
Darálva
A darált diót (illetve más darált magokat, mint például a mandulát, mogyorót, mákot) mindenképpen fagyasztva tároljuk az avasodás megelőzésére.