Kertünk-Portánk

Prima Primissima Díjas a tündérkertek megálmodója

mti/Varga György
mti/Varga György
Kovács Gyula az őshonos gyümölcsfák megmentője.

Kovács Gyula, az ország erdésze az 1980-as évektől kezdett foglalkozni szülőföldje, a Göcsej hagyományaival, kultúrájával. A pórszombati erdész megismerte a térség gyümölcsészetét és elhatározta, hogy megpróbálja megmenteni ezt az örökséget.

E nemes küldetést elismerve Kovács Gyula Makovecz-díjas pomológus 2022-ben magyar népművészet és közművelődés kategóriában Prima Primissima Díjat kapott, melyet december 2-án vett át Budapesten.

Nem arra készültem, hogy óriási gyűjteményem lesz, csak a Göcsej pusztuló örökségét szerettem volna megőrizni. Amikor egyre több lett a fajták száma, és egyre több ember értesült erről, sokan tekintették szívügyüknek ennek az örökségnek megtartását

– nyilatkozta korábban.

Az idő múltával kutatásait kiterjesztette a Kárpát-medence magyarlakta területeire. Amerre járt, gyűjtötte a régi fajtákat, a fák oltványait pedig megosztotta az ott élőkkel. Így kezdődött a tündérkertek sikertörténete.

Amerre járok, mindig, mindenhol, mindenkitől azt kérem, hogy elődeik udvarából – legyen nagy-vagy dédszülőkről szó – mentsenek, s óvjanak meg egy fát. Ne csak maguknak, hanem az utókornak is. Útjaim során azt is felajánlom az embereknek, hogy szívesen készítek régi fafajtáikról oltványokat, és vissza is adom nekik őket, feltéve, ha elültetik és gondozzák őket

– mondta Kovács Gyula.

Az elmúlt évtizedek során családja és sok-sok jóakaratú ember segítségével több száz tündérkertet létesítettek, a Pórszombati Génbank pedig több ezer gyümölcsfajtával Európa legnagyobb gyűjteménye, ami egy nép hagyatékát őrzi.

Jelenleg több kisebb-nagyobb telken körülbelül 3500 fajtát őriz: alma, körte, kajszi, cseresznye, birs, őszibarack, szilva, naspolya, meggy nő kertjeiben.

Kapcsolódó
Kossuth-díjat kapott a viszáki Tündérkert megálmodója
Szarvas József színművész ma már a mozgalom egyik élharcosa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik