Mozaik

Kossuth-díjat kapott a viszáki Tündérkert megálmodója

MTI/Czimbal Gyula
MTI/Czimbal Gyula
Szarvas József színművész ma már a mozgalom egyik élharcosa.

Áder János köztársasági elnök a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A lista a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg, írta az MTI.

Kapcsolódó
Tündérkertet avattak az Őrségben
Olyan fákat ültettek, amelyek csak Szalafőn jellemzők.

Többek között Kossuth-díjban részesült Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott, a tragikus és a komikus figurákat egyaránt hitelesen megjelenítő színpadi, illetve filmes alakításai, valamint a magyar kulturális életet számos területen gazdagító, jelentős közösségteremtő tevékenysége elismeréseként.

A díjazott méltatásában közösségteremtő tevékenysége is szerepel, és nem véletlenül.

Szarvas József 1999-ben az őrségi Viszákon vásárolt egy portát, ahol néhai barátja és pályatársa emlékét is őrizve, Kaszás Attila Pajtaszínház és Galéria néven összművészeti kultúrpajtát hozott létre, melyben jelen van a helyi kultúra és néphagyomány is.

Ebben a környezetben értette meg az őshonos gyümölcsösök megőrzésének gondolatát, és Kovács Gyula pórszombati erdész – a Tündérkert-mozgalom alapítója – szakmai támogatásával hozta létre 2009-ben viszáki Tündérkertjét. Attól az évtől kezdve a Nemzeti Színház művésze a Tündérkert-mozgalom egyik élharcosává vált.

Ötvenkét gyümölcsfával kezdte, napjainkban már több mint száznál tart.

A színművész közösségteremtő küldetésének köszönhetően alakult ki Viszák két büszkesége: a sokszínű kulturális programokat felvonultató kultúrpajta, illetve a  Tündérkertnek keresztelt gyümölcsös, amely szimbolikus jelentéssel bír, hiszen minden évben annyi régi gyümölcsfát ültet itt el a közösség, ahány gyerek születik abban az évben a településen.

Szarvas József Kossuth-díjához gratulálunk.

Kapcsolódó
13 közösség varázsol tündérkertet Nagykanizsán
A nagykanizsai tópart egyik sétányánál, a sánci oldalon ültetnek majd a helyi civil közösségek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik