Virágzó vidékünk

13 közösség varázsol tündérkertet Nagykanizsán

A nagykanizsai tópart egyik sétányánál, a sánci oldalon ültetnek majd a helyi civil közösségek.

Néhány hónapja kereste fel Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője Nagykanizsa városvezetését azzal az ötlettel, miszerint itt is jó lenne egy olyan tündérkertet létrehozni, amely az országban már több mint száz helyen létesült – írja a Zaol.  A kezdeményezés Kovács Gyula pórszombati erdésznek köszönhető, ugyanis ő indította útjára a Tündérkert-mozgalmat, azzal a céllal, hogy az ősi magyar, főként zalai gyümölcsfafajokat megmentse.

A régi gyümölcsfafajták megmentése mellett az aradi vértanúk emléke előtt is tisztelegnek

A kanizsai Csótó közelében kiváló területet találtak a fák elültetéséhez, amire október 5-én 15 órakor kerül sor. 13 nagykanizsai közösség – az aradi tizenhármak számának megfelelően – ültet majd fát, például őshonos almát és körtét. Olyan fajtákat, amelyek gondozást, ápolást nem igényelnek, ám ennek ellenére is, mivel ősi magyar fajtákról van szó, szép termés várható azokon.

Iskolák, óvoda, művészeti és kulturális csoportok, sport- és nyugdíjasklubok, egyházközség is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Tündérkert-mozgalom

Kovács Gyula pórszombati erdész egyébként akkor kezdett a az őshonos fajták megőrzésének szükségességével foglalkozni, amikor az 1980-as években erdészként a Göcsej szívében látta “a gyümölcsfákat és a régi kultúra emlékeit is elpusztulni”. Úgy vélekedett, hogy a hihetetlen gazdagságú vidéki világból valamit meg kell őrizni, és ehhez végül nem egyedül fogott neki, társakat keresett hozzá. Ma már a Kárpát-medence minden térségében létrehozták a Tündérkerteket, ezekből már közel száz található.

Címlapkép illusztráció, fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik