Kertünk-Portánk

Rajonganak a vakarászásért és első szóra ugranak a szófogadó disznók

Facebook
Facebook
Ha a gazda kiabál, azonnal futásnak erednek..

Időről időre feltűnnek kedves jelenetek az egyes Fcebook csoportokban. A közelmúltban is ez történt: mulatságos videót osztottak meg a téli pusztában futkározó malaccsordáról. A kisfilmet a Bakonyban élő Várkonyi Éva osztotta meg, akinek korábban már pompás hucul ménesét is megcsodálhattuk.

Állatot tartani sokféleképpen lehet, de valószínűleg azok a házi kedvencek a legboldogabbak, akik szabadon legelészhetnek télvíz idején is. A megosztott kis filmben a természetük szerint tartott malacok igazán kezes bárányként viselkedtek, első szóra szaladtak gazdájukhoz.

Várkonyi Éva férjével, Nagy Tiborral és két gyermekével a Magas-Bakonyban él egy tanyán, ahol körülbelül 250 hektáron tenyésztenek szabad tartásban, legelőkertekben régi magyar parlagi háziállatokat. Hucul lovat, magyar szürke szarvasmarhát, házi bivalyt, kárpáti borzderes marhát, cigája és cikta juhot, báznai és túrmezei sertést, fogolyszínű magyar baromfit, magyar ludat tartanak.

Disznóink nagy területen szabadon túrhatnak, gyűjthetik a vadgyümölcsöt, gilisztát, csigát, de minden nap etetjük is őket kis mennyiségű csöves kukoricával vagy egyéb szemes terménnyel, azért, hogy megszokott legyen nekik, hogy hívásra jöjjenek. Így tudják a nagy szabadságban, hogy hol van az otthon, ki a gazda. Amikor etetjük őket, a lábunk körül szaladgálnak, megállnak mellettünk enni, ilyenkor meg is vakargatjuk őket, amit szeretnek. Így a nagy szabadság ellenére mégis szorosan kötődnek hozzánk

– mesélte Éva a Sokszínű Vidéknek.

A bakonyi gazdasszony kiemelte, hogy az állatok egész legelési szezonban legelnek, csak télen kapnak széna kiegészítést. A baromfiállomány a ragadozók elleni védelem miatt az éjszakát ólban tölti, de azon kívül szabadon kapirgálnak így kiegészítve a szigorúan tápmentes szemestakarmányt.

Kapcsolódó
7 meglepő tény, amit sokan nem tudnak a disznókról
A "disznó évének" tiszteletére, itt az ideje, hogy többet megtudjunk róluk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik