Virágzó vidékünk

Felemelő videó a tűzköves hucul ménes hazavonulásáról

facebook/Bakonyi Tűzköves Hucul Ménes
facebook/Bakonyi Tűzköves Hucul Ménes
Senki nem csatangolt tilosba, senki nem vágtázott el sehová, mindenki szép nyugodt tempóban ballagott a vezérkanca nyomában hazáig.

Hárskút közelében található a Tűzkövesbörc tanya, Nagy Tibor és felesége, Várkonyi Éva otthona, birtoka. A házaspár korábban lakott Budapest környékén, majd Bács-Kiskun megye déli csücskében, Csátalján, ahol állattartással foglalkoztak.

Tizenöt éve találtak rá erre a helyre, ami szerelem lett az első látásra. Tűzkövesbörc a Bakony egyik magaslata, innen az elnevezése, itt élnek gyermekeikkel sok-sok őshonos magyar állat társaságában. Egyik büszkeségük az általuk elnevezett Bakonyi Tűzköves Hucul Ménes, melynek az őszi sarjúlegelőről történt hazatereléséről Várkonyi Éva lélekemelő videót osztott meg a közösségi portálon az alábbi szívmelengető bejegyzés kíséretében.

Szokás szerint sok a ló és kevés az ember. Elől egy lovas, hátul egy gyalogos, és a kanyarban egy irányjelző/fotós, ennyi a stáb. De a lovak pontosan tudják merre kell menni. Egyrészről már megjárták oda-vissza többször, és napok óta érzik, hogy itt az ideje hazatérni a jóillatú nyári szénához. Másrészről ismerik a kevés embert, akik hazaviszik őket. Bíznak bennük, tőlük remélik a gondoskodást. Harmadrészt az elől lovagló ember Ousor Csuda vezérkanca hátán indult előttük az útnak, így amikor meghallották a hívó kiáltást, egyszerre emelték fel a fejüket és indultak el. Senki nem csatangolt tilosba, senki nem vágtázott el sehová, mindenki szép nyugodt tempóban ballagott a vezérkanca nyomában hazáig

– írta.

A Bakonyi Tűzköves Hucul Ménes mindennapjairól IDE KATTINTVA olvashatók hírek és aktualitások.

Kapcsolódó
Zúzmarás hajnalon ébredtek a jósvafői hucul lovak
Szinte beleolvadnak a kifehéredett talajba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik