Virágzó vidékünk

Bámulatos videó a jósvafői hucul ménesről

Jósvafőn található az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesének központja, ahol közel 200 gyönyörű lovat tartanak.

Jelenleg a magyarországi hucul állomány jó része, ami mind genetikailag, mind küllemileg legjobb tulajdonságokkal rendelkező lovakból áll, az Aggteleki Nemzeti Park tulajdonában áll. Maga a hucul név az Észak-keleti Kárpátok népének nevéből ered, akik tartották és tenyésztették ezt a  hasznos lófajtát. A huculok kizárólag lovon közlekedtek, s minden terhet lóval szállítottak. A sziklákkal tarkított hegyi terepen rendíthetetlen biztonsággal, hihetetlen kitartással tud a hucul ló járni. A lófajta egyébként sokkal régebbi, mint a hucul népcsoport.

Ez is érdekelhet: Csikósok, akik felidézik a betyárromantikát

A hucul ló a ridegtartást jól viseli, viszonylag kistermetű fajta, igénytelen és kitűnő kondíciótartó, ezért az év legnagyobb részében istálló nélkül is tartható. A nagy hidegben is elegendő számára egy egyszerű fészer épület. Gondozásra, takarmányozásra sem igényes, szerény takarmányozás mellett is megőrzi kondícióját.

Fotó: .anp.hu
Fotó: .anp.hu

Az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesének központja Jósvafőn található, itt közel 200 él ezekből a lovakból. A kancák és a csikók egy része tavasztól őszig a Jósvafőtől északra, mintegy 1,5 km-re található gergés-lápai rideg ménesben van elhelyezve. A lovak szabadon járják a több száz hektáros, fennsíki jellegű legelőterületet, az éjszakát pedig egy oldalról nyitott karámépületben töltik.

Egy nemrégiben készült drónvideón a nemzeti park gyönyörű ménese látható.

Ez is érdekelhet: Íme a bizonyíték, hogy a lovak nagyon is tudnak fekve aludni

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik