Életmód

Mesebeli erdei házikó épült a Bakonyban

Magyar Természetjáró Szövetség
Magyar Természetjáró Szövetség
36 négyzetméter alapterületű, és ingyenesen használható.

Döbrönte közelében egy kis erdei házat avattak a napokban, amelynek érdekessége, hogy egy régi fotó alapján építettek újjá – írta meg cikkében a Turista Magazin.

Kapcsolódó
Mesebeli házikó bújik meg a mecseki erdők sűrűjében
Kobold-laknak, törpkunyhónak, de mézeskalács-házikónak is nevezik.

A mindössze 36 négyzetméter alapterületű házikó masszív fenyőrönkökből épült, fő funkciója, hogy az erdőjárók számára menedék legyen minden évszakban, ezért a belső tér kialakításánál is a praktikum és a tartósság volt az elsődleges szempont.

Magyar Természetjáró Szövetség

Fából készült padok, asztalok, polcok, akasztók és egy kis vaskályha jelenti a berendezést, míg a lépcsővel megközelíthető, puritán tetőtér tényleg csak arra való, hogy száraz helyen legyünk, ha esetleg ránk szakadna az ég a környéket járva.

Mivel egy nomád menedékről van szó az erdő mélyén, ennek megfelelőn villany és vezetékes víz sincs, a háztól pár méterre viszont ott csörgedezik az Ödön-forrás, amely csak a legszárazabb években apad el, ottjártunkkor javában csörgedezett belőle az iható minőségű jéghideg víz, pedig az idei tavasz eddig meglehetősen csapadékhiányosra sikeredett.

Magyar Természetjáró Szövetség

A Bakonyerdő Zrt. által létrehozott kis épületet bárki ingyenesen igénybe veheti, az üzemeltetésének feltételeit azonban csak a következő hetekben alakítják ki. Annyit sikerült megtudnia a Turista Magazinnak az átadón, hogy állandó jelleggel nem lesz nyitva az állagmegóvás végett, a kulcsot pedig majd a Pápai Erdészettől kell elkérni, de amint kialakult ennek a pontos gyakorlata, hírt adnak róla.

A háztól pár méterre viszont ott csörgedezik az Ödön-forrás, amely csak a legszárazabb években apad el.

A forrás és a rönkház között padokat, asztalokat, valamint tűzrakó helyet is találunk, így a pihenőhely kiválóan alkalmas akár egy erdei piknikezésre is.

Közigazgatásilag Magyarpolány és Ganna határán található, de praktikusan Döbröntéről, a zöld vagy a sárga jelzésen érhető el a legegyszerűbben, mindössze 20 perces sétával.

Kapcsolódó
Kényeztető kulcsosház várja a turistákat a Mecsekben
A Gubacsos kulcsosház újjászületve, igényes környezetben várja a vendégeit a Nyugat-Mecsekben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik