Virágzó vidékünk

Megújult a Budai-hegység gyönyörű turistaháza

pilisi parkerdő zrt.
pilisi parkerdő zrt.
Az Anna-lak kibővítése és felújítása a megnövekedett turisztikai igényeket szolgálja.

A Budai-hegységben, Telki, Nagykovácsi környékén túrázók kihagyhatatlan pihenője, Fekete István regényeinek illusztrátora, Csergezán Pál tájkép és vadászfestő egykori alkotóhelye, a közel 5 ezer négyzetméteres erdei tisztással körülvett Anna-lak ismét várja a kirándulókat, írta közleményében a Pilisi Parkerdő.

Kapcsolódó
Fél Dunántúl kitárulkozik a Pilis legmagasabb kilátójáról
Gyönyörű a látvány, lenyűgöző a környező táj.

A férőhelyek és a vizesblokkok száma megduplázódott, az energiát pedig teljes mértékben megújuló forrásból nyeri az immár 22 főt is fogadni képes, megújult szálláshely.

A XX. század elején épült szálláshely eredetileg erdészlaknak készült és évtizedekig zárt volt a túrázók előtt, az utóbbi évtizedekben azonban már kulcsosházként működött és nagyon népszerű az erdei kirándulók között.

A közel ötezer négyzetméteres, tölgyekkel körülvett, napfényes, csendes réten álló Anna-lak magával ragadó hangulatát többek között jól jellemzi, hogy a Fekete István-regények illusztrátora, a közismert természetfestő, Csergezán Pál szeretett alkotóhelye és kívánsága szerinti végső nyughelye is itt van, síremlékét a tisztás szélén álló fák őrzik.

Az Anna-lak mellett vezet az út a festőről elnevezett, a Budai-hegység legmagasabb pontján álló modern és merész ívű kilátóhoz, amelyből 100 kilométeres körpanorámát csodálhatunk meg. Jó időben többek között láthajuk az Alacsony-Tátra csúcsait, a Mátrát, az Esztergomi Bazilikát, a János-hegyet és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn álló a Boldog Özséb kilátót is.

pilisi parkerdő zrt.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével újjászületett Anna-lak a korszerűsítés előtt csak 10 fő számára tudott szállást biztosítani, a fejlesztésnek köszönhetően immár négy szoba alkalmas éjszakai pihenésre, így a pótágyazással akár egy kisebb osztály – 20-22 fő –  többnapos kirándulásának, környezeti nevelési programjának is helyszíne lehet.

A több vendég kiszolgálása érdekében a vizesblokkok száma egyről háromra nőtt, a szobák és a konyha pedig új bútorokat kaptak. A környezeti fenntarhatóságot szem előtt tartva, a ház áramellátását teljes egészében megújuló energiából, napelemek segítségével biztosítják, 2,8 kW összteljesítménnyel.

Az Anna-lak kibővítése és felújítása a megnövekedett turisztikai igényeket szolgálja, a  XXI. század követelményeire figyelve. A megújuló energia használata nem csak az általunk követett fenntartható erdőgazdálkodásból következik és csökkenti a ház karbonlábnyomát, de reményeink szerint a jövendő vendégek figyelmét is felhívja a környezettudatosságra és a természetkárosítástól mentes, felelős erdőhasználatra

– mondta az átadás alkalmából Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója.

pilisi parkerdő zrt.

A Pilisi Parkerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül további erdei szálláshelyek korszerűsítését és felújítását is elvégezte: a Budakeszi Arborétumban az egykori Arborétum-faház újult meg és így már három szobával rendelkezik, ezzel nyolc fő részére biztosít éjszakai szálláslehetőséget, valamint a közvetlen szomszédságában található fedett közösségi tér is létesült.

A Kőhegyi Czibulka János Menedékházban új, a tisztított esővizet felhasználó és a növekvő látogatószámot kiszolgálni képes, nagykapacitású vízrendszer működik, az energiát szintén napelemrendszer szolgáltatja. Az épület konyhája egy külső nyárikonyhával bővült, ezzel nem csak a büfé kínálatának színvonalát emelve, hanem  az érkező csoportoknak akár kreatív gasztronómiai programot is nyújthat.

Az említett munkálatok – az Anna-lak, az Arborétum-faház, valamint a Kőhegyi Czibulka János Menedékház megújítása – teljes költsége 55 millió forint volt.

Kapcsolódó
Új erdőrezervátumot alapított a Pilisi Parkerdő
Ezek védett erdőrészek, amelyek érintetlen magterületből és a körülöttük elterülő védőzónából állnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik