Életmód

Kényeztető kulcsosház várja a turistákat a Mecsekben

A Gubacsos kulcsosház újjászületve, igényes környezetben várja a vendégeit a Nyugat-Mecsekben.

Jelentős ökoturisztikai fejlesztést valósított meg a Mecsekerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program részeként, ugyanis 43 millió forint állami támogatással újjászületett a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzetben lévő Gubacsos kulcsosház.

A teljeskörűen felújított, egész évben nyitva tartó erdei kulcsosház a Mecsek egyik ikonikus települése, Orfű közelében található. A beruházásnak köszönhetően a természetjárókat mostantól a XXI. századi igényeket is kielégítő körülmények várják a különleges tájképi értékű, védett természeti környezetben.

A 12 fő befogadására alkalmas, egész évben nyitva tartó erdei kulcsosház épülete teljesen újjászületett. Az új bútorokkal berendezett főépülete két hálóhelyiségében vizesblokk kialakítással, a konyhában az önellátás minden feltételével remek komfortot biztosít. A szintén felújított melléképület fatüzelésű kályhával és áramvételi lehetőséggel további 2 fő részére kínál kényelmes szállást.

Az udvaron a forró nyári napokon fedett kerti kiülőben lehet hűsölni, este pedig szalonnasütéssel vagy bográcsozással tehetjük még hangulatosabbá az itt töltött időt. A kulcsosházat modern szennyvízkezelő rendszer – biológiai szennyvíztisztító – és fúrt kút szolgálja ki.

A kulcsosházra több túraútvonalon – S és K+, valamint a Gubacsos-forrást érintő K● –, Orfűtől mindössze 3,7 kilométerre, egy csendes, fákkal körbevett kis tisztáson találunk rá.

A környéken számos lehetőség kínálkozik a szabadidőt aktívan eltölteni szándékozók számára. Kerékpáros túrázóknak érdemes egy látnivalókban bővelkedő tókerülő kerékpárúttal indítani a felfedezést az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó mentén.

Utóbbit magunk mögött hagyva érdemes Abaliget felé továbbgurulva érinteni a hangulatos völgyben fekvő Csónakázótavat és az Abaligeti tavat, ahol pihenésképpen akár az Abaligeti-barlangot és Denevérmúzeumot is megtekinthetjük. Innen alacsony forgalmú, egy kis emelkedővel nehezített aszfaltúton lehet visszajutni a kulcsosházhoz. Ugyanakkor egy gyalogtúra keretében is ideális úti cél lehet az Orfűi Malmok, illetve az Orfűi Tájház és a Kemencés Udvar.

Kapcsolódó
Bájos kulcsosház bújik meg a Gyertyánosi Parkerdő közepén
A kulcsosház csodaszép környezetében számos látnivaló is várja a látogatókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik