Kertünk-Portánk

Teremhet-e a magról nevelt avokádó?

Unsplash
Unsplash
Sokan próbálkozunk a különböző zöldségek, gyümölcsök magjaiból növényt nevelni és ha optimálisak a feltételek, akkor ki is sarjadnak a hajtások. De vajon hozhatnak termést is?

Fog teremni a magról nevelt avokádó? Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos foglalta össze a tudnivalókat az Agrofórum oldalán.

Az avokádó  Mexikóban, Közép-Amerikában, Peruban és Brazíliában őshonos, de a boltokban kapható termések általában Floridából és Kaliforniából származnak. Itt akár 20 méteresre is megnőhetnek a fák. Virágaik a levelek hónaljában fejlődnek, világoszöld színűek, ezekből lesznek megtermékenyítés után a ráncos bőrű, sötétzöld bogyóik.

Általánosságban elmondható, hogy a magról szaporítás nem ideális, ilyenkor az utódok legtöbbször elvadulnak és elveszítik jellegzetes fajtajellemzőiket. A bevált szaporítási mód az oltás.

Ettől még lehet szerencsénk a magról szaporítással is. Így kisebb méretű fa is kifejlődhet, viszont ritka, hogy ezek a fák termőképesek legyenek, mert bár a virágjai öntermékenyülők, de méhek jelenléte nélkül ez nehezen megy végbe.

Így neveljünk avokádó növényt

Csíráztassuk ki a magot vízben, majd tegyük meleg, egyenletesen nedves talajba. Figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, mert a növény elrothadhat. Nyáron tápoldatozzuk rendszeresen, télen pedig hagyjuk pihenni. Ekkor 10-15 fok és világos hely az ideális, csak annyi vizet kapjon, hogy ne száradjon ki teljesen a gyökérlabdája. Öntözéséhez mészszegény vagy mészmentes víz a legalkalmasabb.

Szobában tartva több év után sem fogja meghaladni a másfél méteres magasságot és csak ritkásan elágazó koronát növeszt hosszú és vékony hajtásokból. Ha már idősebb a növény, akkor kint is tarthatjuk, de szélvédett, melegebb hely javasolt számára. Ősszel időben vigyük be, mert fagyérzékeny.

Kapcsolódó
Ez lesz a világ legkeresettebb déligyümölcse
A kereslet egyre csak nő. Nem véletlen, hiszen egészséges gyümölcsről van szó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik