Mozaik

Rendkívül ritka fehér pumát fogott a kameracsapda Brazíliában

Annyira ritka, hogy valószínűleg életünkben nem látunk több ehhez foghatót.

Egészen ritka, fehér színű pumát sétált bele a kameracsapdába a Brazíliában található Atlanti-parti Esőerdő Rezervátumban. A különleges állatról még 2013-ban készültek a fotók, de csak most kezdtek el terjedni a közösségi médiában, írja a National Geographic.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DesertEdgeTrailcams (@desert_edge_trailcams) által megosztott bejegyzés

Az albinizmus és a leucizmus meglehetősen gyakori a vadmacskák esetében, de ismeretlen okok miatt szinte sosem fordulnak elő a Kanadától egészen a dél-amerikai Chiléig őshonos pumáknál.

A melanizmust, azaz a szőrzet sötétbarna, illetve fekete elszíneződését, amit a melanin festékanyag felhalmozódása okoz, a 40 vadmacskafaj közül 14 esetében dokumentálták, de fekete pumát még soha senki nem látott sem fogságban, sem a vadonban. Albinizmusra is mindössze két példa volt a történelem során pumáknál, ilyenkor az állatok egyáltalán nem termelnek pigmentet. Az egyik állatkertben élt, a másikat az Amerikai Egyesült Államokban ejtették el vadászok.

A Brazíliában talált fehér puma színét az úgynevezett leucizmus, azaz pigmentszegénység okozza. Az említett példányon kívül eddig mindössze egyetlen egy ilyen példányt látott az emberiség, azt egy meg nem nevezett állatkertben örökítették meg.

Éppen ezért elég nagy az esélye kutatók szerint, hogy életünkben még egy ilyen pumát aligha fogunk még csak fotón is látni.

A hegyi oroszlánnak is nevezett pumák a szőrük színében nagyon minimális eltérést mutatnak, jellemzően barnás, szürkés a megjelenésük. Azt viszont senki nem tudja, hogy a színváltozást okozó genetikai rendellenességek miért olyan ritkák a fajnál.

A tipp az, hogy az őseik egyformán színezettek volna, és a faj ezt a sajátosságot azóta is fenntartotta.

Miután felvételek készültek a fehér pumáról, a tudósok szerették volna befogni az állatot, hogy megvizsgálhassák a genetikáját, de azóta sem került elő.

Tavaly rengeteg kameracsapdát helyeztek el az erdőben, de sem róla, sem más színelváltozással élő pumát nem láttak.

A pigmenthiányos puma szőre egyébként nem jelent számára hátrányt, mert főként kisebb emlősökre vadászik, és észrevétlenül nagyon közel tud hozzájuk kerülni a sűrű aljnövényzetben. Jóval nehezebb lenne a dolga, ha mondjuk sík területeken próbálna elejteni szarvasokat.

És ami a párzását illeti, valószínűleg a nőstény pumákat nem zavarja a fehér színe.

Kapcsolódó
Fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken
Ez az egyetlen olyan pingvin, mely az Egyenlítőnél él.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik