Kertünk-Portánk

Öt virág, amiket kora tavasszal elültethetünk

Számos virág magvetését elkezdhetjük már a tavasz elején, így májusra színpompába borulhat a kert.

A tél végi, kora tavaszi napsütéses napok a hosszú tél után minden kertimádót a szabadba csábítanak. Szinte viszket a tenyér, hogy elkezdődhessen a kerti munka, és vannak is munkák, amik elvégezhetők. Az előkészületekkel nem kell várni, és amikor a föld már nem fagyos, az ültetések is elkezdődhetnek.

A virágok az ember örömei egész évben. Nincs szebb, mint amikor már tavasztól tündököl a kert. Vannak fajták, főleg a hagymások, amiket már ősszel el kell ültetni, hogy kora tavasszal szirmot bontsanak, és vannak olyan virágok is, amiket március közepétől-végétől lehet elültetni, hogy tavasz végére, nyárra színpompába borítsák a kertet.

Lássunk most néhány fajtát, melyek magját márciusban már el lehet kezdeni beltérben elültetni.

Oroszlánszáj

pixabay.com

Az oroszlánszáj, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, tátika fürtös virágzatú, színes, túl sok gondozást nem igénylő virág, így szinte minden kertben helye van. Virágzási ideje, május közepétől egészen ősz közepéig tart. Már egészen korán, márciusban el lehet kezdeni vetni beltérben  a magot, és palántákat nevelni, amik aztán a fagyok elmúltával, április végén kikerülhetnek a kertbe.

Az oroszlánszáj szereti a napfényt, ezért végleges helyének napsütéses helyet keressünk. Vízigénye átlagos, a rendszeres öntözést meghálálja.

Petúnia

pixabay.com

Nincs aki ne ismerné a petúniát, hiszen ez a színpompás egynyári virág hazánkban igazán népszerű – talán nem túlzás azt mondani, hogy nincs is hazánkban balkon petúnia nélkül.

A palántákat, akárcsak a tátika esetében, már február-márciusban elkezdhetjük beltérben nevelni. Fontos tudni, hogy amikor a magokat az ültetőtálcára szórjuk, nem kell őket földdel letakarni, mert a magok fényre csíráznak. A fiatal petúniákat egyesével át kell tűzdelni cserépbe, majd amikor odakint már nem fagy, kikerülhetnek a balkonra, kertbe is.

Kiültetéskor meleg és napfényes, helyet válasszunk számára, és rendszeresen öntözzük, mert vízigényes. Ha virágözönt szeretnénk, ahhoz elengedhetetlen a folyamatos öntözés. A nagy hőséget nem bírja, olyan helyet keressünk, ahol 5-6 órát éri a nap. Az elhalt virágokat érdemes eltávolítani, akkor sokkal intenzívebb a virágzás.

Keri pillangóvirág

pixabay.com

A kerti pillangóvirág bájos dísznövény, mely szintén azok közé a virágok közé tartozik, melyeket már márciusban elültethetünk, igaz, első körben beltérben. Szabadföldbe májustól kerülhetnek az előnevelt palánták. Ültetni laza földbe érdemes, meleg, világos helyen a csírázás 1-2 hét alatt megtörténik.

Májusban a kertben akár tápanyagban szegényebb talajba is kerülhet. Bírja a tűző napot, a meleget, és a szárazság sem fog ki rajta – igazán strapabíró növény, ami remek talajtakaróként is funkcionálhat.

Bársonyvirág

pixabay.com

A bársonyvirág, vagy közismertebb, hétköznapibb nevén büdöske egy mindenki által ismert egynyári virág, ami nélkül – kis túlzással – nem létezik kert.

Ennek egyik oka nyilvánvalóan vibráló színe, és az, hogy kimondottan jól bírja a tűző napot, a szárazságot, sőt még a tápanyagban szegényebb talajt is, így a kánikulában is üde folt.

Ez a virág is pofonegyszerűen szaporítható magvetéssel, amit márciusban szintén elkezdhetünk. Az előnevelt palántákat májusban ültethetjük ki a szabadba.

Érdemes tudni, hogy nem csak szépsége és igénytelensége miatt érdemes ültetni, de számos káros rovart, tetveket, bogarakat távol tart.

Porcsinrózsa

pixabay.com

Válogatásunk utolsó virága a porcsinrózsa, közismertebb nevén kukacvirág, melyet sokan palántaként szereznek be kertészetekben, de akinek kedve van, márciusban könnyűszerrel szaporíthatja beltérben ezt a talajtakaróként is kiváló színes növényt, hogy aztán április-májusban végső helyére kiültesse.

A magvetésnél arra érdemes vigyázni, hogy nagyon beöntözni nem kell a magokat. melegen 10-14 nap alatt kicsírázik.

Az egynyári dísznövény, igen alacsonyra nő meg, épp ezért alkot szőnyeget a földfelszínhez közel, gyakran sziklakertekben, mert  jól bírja a tűző napot és a szárazságot. Egész nyáron át ontja virágait.

Kapcsolódó
Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen - 10 növény, amit nem bírnak a vérszívók
Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik