Kertünk-Portánk

Öt tipp a kerti gyep tavaszi gondozására

freepik.com
freepik.com
Mik azok a feladatok, amiket érdemes elvégezni?

Tavasszal ébred a természet, nincs ez másképp a kertünkkel sem. A pázsit is ébredezik, ezért a kora tavaszi kerti munkák mellett arra is érdemes időt szakítani, hogy a gyep körüli teendőket is elvégezzük, ha szeretnénk, hogy szép, egészséges füvünk legyen, írja az agraroldal.hu.

Mik azok a feladatok, amiket érdemes elvégezni?

Távolítsuk el a gyomokat

Tavasszal az egyik első feladat a gyeppel kapcsolatban a gyomok ellenőrzése és eltávolítása. Ha vannak kopasz foltok, azokat mihamarabb el kell tüntetni, mert a gazok előszeretettel telepednek meg bennük. Érdemes megoldani a gyep rövidítését és sűrítését. Minél vastagabb a pázsit, annál jobban gátolja a gyepben gyakran megjelenő gyomok, például a rákfű kelését és megtelepedését.

Jól jöhet egy kis tápanyag

Ahhoz, hogy a gyep erős legyen, nem árt egy kis tápanyag. Szerencsére a 18 szükséges tápanyag közül sok már könnyen jelen van a legtöbb talajban. (Kivétel a szokatlan talajtípusok, például a nagyon homokos, savanyú vagy lúgos talajok.) Makrotápanyagokból, mint a nitrogén és a kálium viszont biztosítani kell a szükséges mennyiséget. Új gyephez a foszfort tartalmazó műtrágya sem árt, mert ez serkenti a növekedést.

freepik.com

Végezzük el a formázást, szegélyezést

Egy rendezett ház és határozott udvar elengedhetetlen része a szegély. Kialakításukhoz használhatunk szélezőt, ami segít éles, tiszta peremet létrehozni. Léteznek kézi és motoros szegélyvágók is, amelyek bármilyen méretű pázsitot gyorsan kezelhetnek. A virágágyásokat is  lehet szegélyezni, így lesz minden szép, rendezett.

Ha kell, öntözzünk

Az öntözés elkezdésének ideje mindig időjárásfüggő. Ha száraz telünk és kora tavaszunk volt, nem árt bekapcsolni az öntözőrendszert, mert a pázsit gyorsan kiszáradhat, és a zöldüléshez az kell, hogy a talaj felső rétege is nedves legyen. Hogy mennyi vizet kell felvinni, az függ az öntözés rendszerességétől, valamint a pázsit fajtájától, minőségétől is. A pázsit öntözésének megkezdéséhez a legjobb időpont a kora reggel. Éjszaka szinte soha nem szabad öntözni, mert betegségeket okozhat.

+1: Nézzünk rá a fűnyíróra

Ha pázsit, akkor fűnyírás. Így ebben az időszakban feladatunk az is, hogy a télen nem használt fűnyírót elővegyük, és elvégezzük rajta a karbantartási munkákat, és meg is tisztítsuk. Ha kell, cseréljünk szűrőket, gyertyákat rajta, mert fontos a rendszeres karbantartás, akárcsak az autóknál.

Kapcsolódó
Öt virág, amiket kora tavasszal elültethetünk
Számos virág magvetését elkezdhetjük már a tavasz elején, így májusra színpompába borulhat a kert.
Olvasói sztorik