Kertünk-Portánk

Szabadon engedték a sárbográdi házban randalírozó hódot

Facebook / Sóstó Vadvédelmi Központ
Facebook / Sóstó Vadvédelmi Központ
Megmenekült a szőrös házépítő.

A székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központot számtalanszor megkeresték lakossági panasszal. A közelmúltban Sárbogárdról érkezett bejelentést egy különleges rágcsálóról.

A Sárvíz-völgyében található Sárbogárdon egy hatalmas hód fészkelte be magát az egyik ház udvarára. A nagy testű rágcsáló alaposan megbolygatta az épület külső szerkezetét.

Facebook / Sóstó Vadvédelmi Központ

Az állatvédők a kirobbanó formában lévő állatot egy hordozóba terelték, és a közeli Nádor-csatornába engedték.

Bár a hódok igen nagy távolságokat képesek megtenni éjszakánként, az ember által lakott települések központjában ritkán fordulnak elő.

A tekintélyes méretű rágcsálók megítélése ellentmondásos Magyarországon. Az 1990-es évek elején történt visszatelepítése óta az állománya stabilizálódott, a megszaporodott rágcsálók képesek a természetes tevékenységükkel károkat okozni. A hódállományt ezért időszakos gyérítésekkel szabályozzák.

Pixabay

Akik segítenének a székesfehérvári állatvédők munkáját, azok a Sóstó Természetvédelmi Alapítványnak a Raiffeisen Banknál vezetett, 12001008 – 01868437 – 00100004 számú bankszámlájára történő utalással megtehetik (IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004).

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik