Kertünk-Portánk

Kevesebb munkával így lehet csodaszép a kert

freepik.com
freepik.com
A tudatos tervezés kulcsfontosságú.

Sokan szeretnénk, ha több időnk lenne a kertünkre, de sajnos a hétköznapokban a munka mellett sokszor jut kevesebb idő, mint amennyire szükség lenne. Ám egy kis odafigyeléssel, előre tervezéssel megoldható, hogy kevesebb időráfordítással is eredményesek legyünk, így több mindent elvégezzünk a kertben, írja a treehugger.com.

Mire érdemes odafigyelni?

Lássuk át jobban a kertet, és a természet működését

Sokan vannak, akik csak úgy ránézésre ültetnek ezt-azt, aztán bosszankodnak, hogy nem fejlődik, kihal, nem hoz termést a növény. Pedig előre tervezéssel, a kert adottságainak ismeretével sok időt és erőfeszítést takaríthatunk meg. Minél többet figyelünk, és minél tisztábban látjuk a terünket, annál jobban fel tudunk készülni arra, hogyan, hol és mit termesszünk.

Ha időt szánunk arra, hogy felmérjük, hol vannak például árnyékos helyek, és hova süt mindig a nap, hol milyen a talaj, átereszti-e a vizet, ha tisztán átgondoljuk, mi érhető el a térben, és hová szeretnénk eljutni, ez segíthet elkerülni a kudarcot.

A főbb dolgok, amelyeket meg kell néznünk, a következők

  • Napfény
  • Árnyék
  • Szél
  • Víz

freepik.com

Dolgozzunk többet a munka elején, hogy megspóroljuk a kemény munkát később

Ha alaposan ismerjük a kertünket, jobban tudunk tervezni. A terv elkészítésével később biztosan időt és erőfeszítést takaríthatunk meg. Ha mindent alaposan átgondolunk, az segít tisztábban látni a célt, és eredményesebbé, kudarcmentesebbé tenni a munkát. Tervezéssel meghatározhatjuk a legjobb stratégiákat például a vízgazdálkodásra és a termékenység fenntartására is. A napfény mennyiségének figyelembe vételével előre eldönthetjük hova, milyen növényt ültetünk, így nem kerül fényigényes növény árnyékba.

Előre elvégezhetünk olyan földmunkákat, amik a későbbiek folyamán a hasznunkra válnak – készíthetünk vízelvezetőket, komposztáló rendszereket, esővíz gyűjtőt.

A megfelelő vízgazdálkodási és termékenységfenntartó rendszerek kialakítása nagyban befolyásolhatja a kert hosszú távú hozamát és azt, hogy mennyi munkát kell befektetnünk.

Ha kell, zónázzunk

A kerttervezési folyamat részeként érdemes elgondolkodnunk a területünk zónáinak kialakításán. A zónázás lényege az, hogy minél gyakrabban kell meglátogatnunk egy adott területet, annál közelebb kell lennie az otthonunkhoz. Az egynyári veteményeskerteket például gyakran kell látogatni, ezért érdemes közelebb helyezni. Az előre tervezésnél érdemes arra is odafigyelni, hogy azokat a részeket, amiket gyakran felkeresünk, könnyen meg tudjuk közelíteni, és jó legyen a hozzáférés.

Dolgozzunk együtt a természettel, ne ellene

Függetlenül attól, hogy melyik módszer szerint gondozzuk a kertet, érdemes odafigyelni a természetre. Ahelyett, hogy harcolnánk a természettel és azzal, ahogyan a kert természetes akar lenni, néha nem árthat a őshonos növényekre odafigyelni, és beengedni a kertbe egy kis ,,vadságot”.

Amikor a természettel dolgozunk, ahelyett, hogy megpróbálnánk megszelídíteni azt, hagyjuk, hogy itt-ott legyen egy kis gaz, ne aggódjunk a kis rendetlenség és a kert vadabb sarkai miatt. Tereljünk a kertbe lepkéket, méheket, katicákat, csak jól járhatunk a segítségükkel.

Ne feledjük el, nem mi, emberek vagyunk az egyetlenek, akik kertészkedünk.

Kapcsolódó
Védjük a méheket, legyen a kertünk méhbarát
A beporzó rovarok jelenléte nagyon fontos. Rengeteg mindent megtehetünk a védelmükben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik