Kertünk-Portánk

10 spórolási tipp az olcsóbb kertészkedéshez

Pixabay
Pixabay
2022 kulcsszava valószínűleg, a spórolás. Az áremelkedés, az infláció, a termékhiány mind-mind arra késztet, hogy spóroljunk. A törekvés egyébként, kifejezetten üdvözlendő, hiszen így lehet igazán megbecsülni és teljes mértékben kihasználni a rendelkezésre álló javakat. Tulajdonképpen nagyszüleink, dédszüleink is így tettek, most kicsit visszanyúlhatunk a régi módszerekhez vagy pedig a modernebb lehetőségeknek köszönhetően újfajta dolgokat próbálhatunk ki.

A takarékoskodást életünk minden területén be kell vezetni, ha spórolni szeretnénk, így a kert sem maradhat ki, főként, hogy gyakorlatilag bármekkora összeget el lehetne rá költeni. A Hobbikert oldal gyűjtött össze kertben alkalmazható spórolási tippeket.

Kapcsolódó
Újrahasznosítás mesterfokon, avagy így készülnek kerti díszek kacatból
Egy kis kreativitással bármit hasznosíthatunk a kertben.

Kerti spórolási tippek

  1. Konténeres növények helyett válasszunk szabadgyökereseket. Több törődést igényelnek, csak nyugalmi időszakban elérhetők, viszont olcsóbbak.
  2. Szaporítsuk tőosztással az évelő növényeket.
  3. Burgonyaültetéskor elég, ha egy fél gumót teszünk a földbe, de arra figyeljünk, hogy minden darabon legyen csíra.
  4. Sok növényt leáraznak, mert már elvirágoztak, felmagzottak, de megfelelően gondozva újraéleszthetjük őket.
  5. Hasznosítsunk újra! Cserepeket, karókat, műanyag növényjelölőket, virágtálcákat, egyszóval mindent tegyünk el újbóli felhasználásra.
  6. A WC-papír gurigák kiváló „cserepek” lehetnek, ráadásul nem is kell átültetni belőle a növényeket, hanem gurigával együtt a földbe helyezhetők.
  7. Műanyag palackokat szétvágva készíthetünk mini „üvegházat” a fiatal növények fölé.
  8. Kártevők elleni védelemként bevethetünk régi függönyöket is.
  9. Vigyázzunk arra, amink van. Ez nem csak a növények megóvására vonatkozik, hanem a kerti szerszámokra, eszközökre is. Tároljuk őket védett helyen, tisztítsuk meg használat után, ha kell olajozzuk, rozsdamentesítsük.
  10. Használjuk ki az ingyenes lehetőségeket! Sok önkormányzat oszt virágot, gyűjtsük az esővizet, telepítsünk komposztálót az udvarba, ültessünk egymást védő, támogató növényeket egy csokorba stb.
Kapcsolódó
Ezekkel az őszi virágokkal látványos kerti dekorációt készíthetünk
Egy kis kreativitással az ősz is tartogat szép pillanatokat a kertünkben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik