Kertünk-Portánk

Egyre inkább a díszkertek váltják fel az önellátó kiskerti gazdálkodást

Getty Images
Getty Images

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.

A házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények – kapor, bazsalikom, metélőhagyma – iránt, ismertette Pavelka Árpád, a terméktanács zöldség szekciójának tagja.

Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni.

A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, az eladott mennyiség évente 3-5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul

– ismertette Pavelka Árpád.

Kapcsolódó
Így szaporítható könnyedén a rozmaring
3 módszer a rozmaringos kerthez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik