Kertünk-Portánk

Minden időjáráshoz alkalmazkodik a csúsztatható otthon

Youtube.com
Youtube.com
A nap- és szélenergiával működő ház teljesen önellátó.

Minden időjáráshoz, a váltakozó évszakokhoz és a körülményekhez is jól alkalmazkodik az a világon egyedülálló „csúszóotthon” , mely nyáron üvegszerkezetre nyitható, míg télen faburkolattal téliesíthető.

Az angol vidéken, Suffolkban található ingatlant egy lenyűgöző, mozgó „fa burkolat” fedi, írja a goodnewsnetwork.org.

A házhoz télikert, fürdőszoba, több hálószoba, nappali tartozik. A napelemmel működő átalakítás mindössze hat percet vesz igénybe.

A tervező Alex de Rijke építész úgy jellemezte a mozgó héjat, mint „olyan szerkezetet, amitől a ház olyan, mintha egy pufi kabátot viselne”, ami visszahúzható, ha a háznak napfényre és melegre van szüksége, de vissza is tehető, ha meg kell tartani a hőt.

A szokatlan ház, amely 2009-es elkészültekor elnyerte a Grand Designs „Év Otthona” díját, a hónap elején átszámolva 426 millió forintért került eladásra.

A ház kialakítása lehetővé teszi, hogy mindkét világból a legjobbat élvezhesd, legyen az a menedék vagy a nyitottság. Egy sokféleképpen átalakítható házat akartam létrehozni, ahol a szigetelést oda helyezhetjük, ahol szükség van rá, és akkor, amikor szükség van rá

– mondja Alex.

A tervező állítja, hogy a nap- és szélenergiával működő ház teljesen önellátó, az innovatív héj pedig akár teljesen eltávolítható, hogy „szabadon álló istálló” legyen.

Kapcsolódó
Első látásra szerelem a pajtából átalakított otthon
Mikor a múlt története beleolvad a jelen tökéletességébe, akkor születhet meg álmaink otthona.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik