Öt probléma, amivel sok balkonkertész találkozik

Minden problémára létezik megoldás.

Az erkély, a balkon sok otthon egyik fő eleme, ahol pihenhetünk, lazíthatunk. Legtöbben igyekeznek a balkont is ugyanolyan otthonossá varázsolni, mint a ház többi részét, így gyakran kerülnek növények is cserepekben, balkonládákban a teraszra, írja a balconygardenweb.com.

A balkonkertészek azonban olykor akadályokba ütköznek. Van öt alapvető és gyakori probléma, amivel a legtöbb balkonkertész találkozik. Ezekre próbálunk most megoldást kínálni.

Ha az erkély árnyékos

Általában az északi vagy keleti fekvésű erkély kevés napfényt kap, ezért gyakran üresen marad, vagy „raktárnak” használják: seprűket, szőnyegeket, különféle tárolóanyagokat halmoznak fel a hely hasznosítására, pedig az erkély a legtöbb lakás egyik éke, érdemes okosan használni.

Hogyan javítható a helyzet?

pixabay.com

Ha az erkély túl napos

A déli és nyugati fekvésű erkélyek a nap nagy részében teljes napfénynek vannak kitéve. Ez jó dolog, de ne feledjük, hogy míg a kertben termesztett növények gyökerei szabadon nőhetnek, a cserepes növényeknek korlátozott helyük van a növekedéshez, és tőlünk függ az öntözés és a tápanyag. Éppen ezért elengedhetetlen a folyamatos és rendszeres öntözés, időnként több tápanyag biztosítása, valamint a déli vagy nyugati fekvésű erkély megfelelő karbantartása.

Hogyan javítható a helyzet?

pixabay.com

Öntözési és vízelvezetési probléma

A legtöbb balkonkertésznél felmerül ez a probléma.

Hogyan javítható a helyzet?

pexels.com

Magánélet az erkélyen

Gyakran érezzük azt, hogy túl sokan látnak minket, ha az erkélyen tartózkodunk, ezért olykor szeretnénk elrejtőzni.

Mi lehet a megoldás?

Mit érdemes ültetni?

Az olyan futók, mint a borostyán, a lonc, a jázmin, a klematisz csodálatosak. Néhány egzotikus szőlőfajtával is próbálkozhatunk. Ha ehető növényeket szeretnénk kipróbálni, nevelhetünk tököt vagy babot, kipróbálhatjuk a magas paradicsomfajtákat vagy a törpe gyümölcsfákat is.

unsplash.com

Helyhiány

Az egyik legnyilvánvalóbb és legnagyobb problémát az erkélyen a helyhiány okozza.

Hogyan javítható a helyzet?

Kapcsolódó
Ezekre kell figyelni, ha balkonnövényeket nevelünk
Praktikus tanácsok, hogy szépen virágozzon a petúnia és teremjen a paradicsom, rukkola.