Kertünk-Portánk

Akácfürtös édenkertté varázsolták az elhanyagolt portát

Marosvölgyi Krisztián
Marosvölgyi Krisztián
Öt esztendő alatt álomkert született Szombathelyen.

Üde pázsit, színpompás növényzet, és egy lila akác illatos fürtjei – sokan álmodozunk ilyesforma kertről. A szombathelyi Marosvölgyi Krisztián megálmodta, majd megvalósította elgondolását: egy gazos, elhanyagolt portából mesebeli kertet épített.

Marosvölgyi Krisztián

Pedig az építőiparban dolgozó férfinek saját bevallása szerint „nulla kertészeti tudása” volt néhány évvel ezelőtt. Az is igaz, volt kitől ellesni a kertépítés fortélyait. A lelkes hobbikertész közel 30 éve dolgozik Németországban egy építőipari cégnél – 15 éve egy faiskolán belül van az otthona – , így igazán mesés környezetben él.

A cégtulajdonossal és családtagjaival nagyon jó viszonyt alakítottam ki az évek alatt, sokat tanultam a kertészkedés terén tőlük. Jó tanácsokkal láttak el – például a növényekkel kapcsolatban is. Tőlük tudtam meg, milyen fontos a megfelelő talaj, a napfény és az árnyékos részek kialakítása, vagy az öntözés biztosítása

– sorolta Krisztián a Sokszínű vidéknek.

Marosvölgyi Krisztián

Csodát tettek a kerttel

Krisztián családjával jelenleg Szombathelyen él. A kertbarát 2016-ban döntötte el, hogy megvásárolja a számukra megfelelőnek tűnő ingatlant. Az első évben „belakták” a családi házat, a kertre a rákövetkező évben került a sor. Sok volt a tennivaló, az udvar elrendezését is alaposan át kellett gondolni az új gazdának.

Marosvölgyi Krisztián

Nagyjából 250 négyzetméteres a kert, fokozatosan, lépésről lépésre alakítottuk, ahogy az időnk és a „zsebünk” engedte. Maga a kert igencsak elhanyagolt állapotban került a tulajdonomba, tele volt gyomokkal. A fák többsége betegen sínylődött, veszélyes állapotba kerültek, ezért sem lehetett már megmenteni őket.

A szombathelyi család 2020 körül állt neki a füves területet rendezésének, és rövid időn belül alaposan átalakult a vidéki porta

Galéria
Marosvölgyi Krisztián

Rotáltuk a területet és a felső talajréteget lecseréltük, mert ebben minden volt, csak fű nem. A munkálatokat hárman végeztük, a feleségem és a fiam sokat segített. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szakmai tapasztalatunk egyenlő volt a nullával

– vallotta a gazda.

A kulcs az alkalmazkodás

Marosvölgyi Krisztián a Németországban megtapasztalt, gyönyörű környezetet vette alapul, abból próbált ötleteket meríteni idehaza. Elmondása szerint a megvalósításban kisebb-nagyobb sikereket elért, de időközben ráeszmélt, hogy a magyarországi viszonyok és a klíma több növény számára nem megfelelő.

Marosvölgyi Krisztián

A kertbarátban hamar tudatosult, hogy minden növénynek sajátos igényei vannak. A rhododendron talaját folyamatosan savanyú földdel kellett pótolni, és egy speciális árnyékolót is épített az elbűvölő növény számára. Erre azért volt szükség, mert korábban egy tuja árnyékolta, de ki kellett vágni az árnyékot adó tövet. A japán juhar sem szerette eleinte a naposabb fekvést, de az évek alatt ez is megoldódott a szombathelyi kertben.

Elvarázsolja a színorgia

Marosvölgyiék szombathelyi csodakertje szinte hemzseg a szebbnél szebb virágoktól, igazi színvarázslat. Krisztián kedvencei a rhododendronok, mellettük a japán juhart és a lila akácot is nagyon szereti.

A meseszép lila akác májusi pompájával mindenkit lenyűgöz, az amatőr kertépítő órákig képes előtte üldögélni és gyönyörködni a szépségében. A kertet az akác, a japán juhar és a rhododendronok mellett számos közkedveltebb növény díszíti. Azalea, pünkösdi rózsa, bazsarózsa, futó rózsa, vékony hanga, Hortenzia, tiszafa, leylandi ciprus, babérmeggy, orgona és rozmaring lélegzik a szombathelyi portán.

Marosvölgyi Krisztián

A kert egyik fénypontja a hangulatos lila akác, amelyet egy 5-ször 5-ös oszlopokból álló keretre futtatott fel a szombathelyi kertbarát. Az öt éve ültetett növény meghálálja a gondoskodást, gyorsan nő, Krisztián évente 3-5 alkalommal megmetszi.

A február március az az időszak, amikor az idő picit megenyhül, ilyenkor kezdődik a móka az én drágáimmal. Ezekben a hónapokban heti 2-3 napot is el lehet velük tölteni, metszés, a talaj savasítása, a tápozás és a gyepszellőztetés mellett ilyenkor szoktam akár egy-két növényt áthelyezni.

Galéria

Krisztián azt is elárulta, hogy a tavaszi munkák végeztével egészen őszig jóval kevesebb gondoskodást igényelnek a növények, addig a gyönyörködésé a főszerep.

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ennyi örömet ad a kert. Igaz, sok munka adódik, de ha az ember szereti, akkor ez számára kikapcsolódás.

A cikk fotóit Marosvölgyi Krisztiántól kaptuk.

Kapcsolódó
Vízelvezető árokból építettek csodaszép kertet a Pilisben
Negyven nap alatt csodakertet épített az ismert kertészmérnök.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik