Kertünk-Portánk

Kié a szomszédból átlógó gyümölcs?

Pixabay
Pixabay
Megehetem, ha átlóg hozzám? És ha a kertembe esik? Mi a helyzet az utcán lévő fákkal?

Szomszédviták egyik oka lehet a telkeken átnyúló gyümölcsfa termése. Kié az a gyümölcs?

Fő szempont, hogy akié a fa, azé a termés, tehát akinek a telkén van a fa törzse van, az jogosult a gyümölcsre.

Átlóg a szomszédból a gyümölcsfa ága?

Ha átlóg hozzánk a szomszéd fája, attól a termés még a szomszédé. Ha leszedjük a gyümölcsöt, tulajdonképpen lopást követünk el.

Leesik a mi udvarunkba a szomszéd fájának átlógó gyümölcse?

Itt is ugyanaz a szabály, a hozzánk leesett termés is a szomszédé, ha az ő fájáról hullott le. Sőt, kötelesek vagyunk számára biztosítani, hogy bejusson az udvarunkba azért, hogy összeszedhesse a gyümölcsét.

Mi számít kivételnek?

Ha a szomszéd gyümölcse lehullott az udvarunkba és ésszerű időn belül azt nem gyűjtötte össze, akkor már jogosan összeszedhetjük, elfogyaszthatjuk. Mit jelent az ésszerű idő? Ezt mindig az adott esetben a mezőgazdasági, illetőleg a helyi kertészeti szokásoknak és az összes körülménynek megfelelően lehet megállapítani.

Az utcai fán lévő gyümölcs kié?

Az utcára – közterületre – ültetett fák az önkormányzat tulajdonában vannak, akkor is, ha a mi házunk előtt vannak, akkor is, ha mi ültettük. Így a termés sem a miénk. Szokásjog szerint viszont általában az szedi le a termést, aki a fát is gondozza, tehát az, akinek a háza előtt áll a fa. Általában szabályozzák, hogy milyen fák ültethetők közterületre és a gyümölcsfákat nem is szokták engedélyezni vagy javasolni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik